Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oud WK snowboarder Bas maakt kunst van zwerfplastic

Door Tommy Sedubun 21 januari 2020

Als je op straat, op het strand of zelfs in de grachten kijkt, zie je vast ook (veel te veel) zwerfplastic liggen. Hagenaar Bas Dirks (30) wil het plasticprobleem in Den Haag op een leuke manier oplossen. “Mensen vinden het superleuk om met een kano, plastic te vissen en er daarna wat leuks van te maken.”

Zes jaar geleden zat Bas in het Nederlands Paralympisch Snowboard team. “Het ging altijd heel goed! Snowboarden gaat om honderdste van seconden. Ik ben er toen mee gestopt omdat ik zag dat de wereld om ons heen kapot gaat. Ik gaf er alles voor om per se die seconde sneller te worden, terwijl ik ook al die energie kan stoppen in de wereld een stukje beter te maken. Daar wil ik liever mijn bijdrage aan leveren.”

Boekenleggers

Bas pakt met zijn bedrijf  ‘Sick Plastic’, door middel van het geven van clinics, het ‘zwerfplastic probleem’ aan. “Ik zat eerst in een pandje aan de duinen en toen gingen we het strand op om plastic te rapen. Het gevonden plastic stopten we dan in mijn zelfgemaakte plasticvermaler. Vervolgens konden we met een pers dingen, zoals boekenleggers of onderzetters, van het plastic maken. Dit doe ik nu met een clinic voor bijvoorbeeld kinderfeestjes of teamuitjes.”

Geen geld, wel tijd

De vermaler heeft Bas zelf gemaakt. “Ik zat, toen ik begon, in de bijstand en had ook nog een enkelblessure die ik tijdens het snowboarden had opgelopen. Ik had dus geen geld, maar wel tijd. Toen ben ik met spullen, die ik van de sloop had gehaald, begonnen met het bouwen van mijn vermaler. Ik zal even uitleggen hoe het werkt. Aan de bovenkant van de vermaler zit een bak waar je het plastic in gooit. Vervolgens gaan de messen draaien en wordt het plastic vermalen tot kleine stukjes. Daarna doe je de stukjes in, even simpel gezegd, een soort bakvorm. Vervolgens stop je het in de oven en laat je het drogen en uitharden. Daarna haal je het uit de bakvorm en heb je een nieuw ‘product’.

Tekst gaat verder onder de foto.

Plasticvrij

De clinic bestaat uit twee middagen. “Eerst gaan we met de kano’s naar de grachten om plastic te vissen en de volgende keer maken we dan dingen van het gevonden plastic. Dit doen we in twee aparte dagen omdat ik gemerkt heb dat het anders te veel wordt. Je bent zomaar twee uur zoet met het vissen en dan ook nog leuke dingen ervan maken… Je merkt dan dat bijvoorbeeld kinderen na het vissen moe zijn of dat de spanningsboog op is.”

Toekomstplannen

Bas is bezig met een crowdfund actie om een elektrische bakfiets te kunnen kopen. Dan kan ik namelijk al mijn spullen in de bakfiets laden en de clinics naar de mensen brengen, in plaats van dat de mensen naar mij moeten komen. Zo kan ik meer clinics gaan geven en dus meer geld verdienen.”

Met het geld dat hij dan verdient wil hij groeien met zijn bedrijf. “Met het geld dat ik verdien wil ik mensen aannemen die in dienst komen werken bij Sick Plastic. Voor nu ben ik opzoek naar mensen die mij 3 of 4 dagen willen helpen. Ik merk dat hier nog zoveel potentie in zit, maar nu ik het overgrote deel alleen ben, kom ik gewoon niet toe aan alle plannen die ik nog heb.”

Lijkt het jou leuk om een clinic van Bas te krijgen dan kan je hem via Facebook een berichtje sturen voor meer informatie.

Lees meer:

Hagenaar Dominic is de man achter de muurschilderingen bij Den Haag CS

Ken je die grote kleurrijke muurschilderingen bij Den Haag Centraal? Die zijn gemaakt door Haags kun...

Zangeres Tess: ‘Den Haag heeft dezelfde sfeer als Parijs’

Ken je  de Haagse zangeres Tess van der Zwet al? De leadzangeres van Tess et les Moutons is verliefd...
Charley Lownoise (Ramon Roelofs) Op Scheveningen

Dit waren de 10 best gelezen ‘inwoners van de week’

We hebben een hoop bijzondere Hagenezen mogen interviewen in 2019. Van Temptation Island deelnemers ...

adv.