Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Barbara is een schrijvende supermoeder: ”Mijn kinderen lezen mijn blogs niet”

Door Alice van der Laan 13 november 2018

Barbara (49 jaar) is schrijver en blogger, freelance communicatiespecialist en moeder van drie kinderen. Ze vertelt ons over haar eerste boek ‘Familiegeluk’, over schrijfkamp (waar je blijkbaar heel dik van wordt), kinderen met ADHD en nog veel meer…..

We ontmoeten Barbara in Dudok in Den Haag. We spreken dáár af omdat het hoofdpersonage van haar nieuwe boek ook daar een spannende afspraak heeft.

Boekschrijvende-blogger-communicatiespecialist-moeder

Barbara is een bezig bijtje. Naast haar bezigheden als auteur en freelance communicatiespecialist blogt ze over haar leven met een kind met ADHD. ”Ik heb getwijfeld of ik moest gaan bloggen over mijn leven. Het is wel heel persoonlijk natuurlijk. Mijn kinderen weten wel dat ik het doe, maar lezen mijn blogs niet.”

Het schrijven van een boek met kinderen thuis is niet altijd even makkelijk. ”Dan zit je er nét lekker in, moet je de kinderen ophalen.”

‘Ik wil dat boek, dus..’

”Ik heb vier jaar geleden besloten om mijn boek te schrijven. Niemand reageerde verbaasd op mijn besluit. Ik merkte dat ik vaak, erg gestrest was en dacht na over wat ik nou echt wilde. Dat boek dus! En daar ging ik.”

”Het idee ontstond tijdens een schrijfweek in de bergen. Je bent dan met alleen maar vrouwen – want blijkbaar vinden vrouwen dat leuker dan mannen – en je hoeft he-le-maal niks. Alleen maar workshops volgen en schrijven, en ook dat niet als je daar geen zin in hebt. Je bent dan even geen mama, geen manager, even lekker niks. Ik was 5 kilo zwaarder na die week.”

[tekst gaat door onder foto]

Barbara Foto: Indebuurt Den Haag

Geen happy end

”Het schrijven doe je niet alleen. Ik ben lid van een schrijfclub, volg regelmatig workshops en betaal manuscript lezers om mijn schrijven te beoordelen. Ik ben te ‘happy-enderig’ was de conclusie. Ik weet zelf ook dat dit mijn valkuil is, maar wat doe je er aan?”

”Een redacteur gaf mij de tip om iets in mijn schrijven te verwerken wat ik heel erg zou vinden. Dus ik schreef dat een kind overleed, dat is het ergste wat mij zou kunnen overkomen.”

Dus ik schreef dat een kind overleed, dat is het ergste wat mij zou kunnen overkomen.

”Et, voila! Dat was het begin van mijn nieuwe boek. Het moest ‘schuren’ en dat deed het. Mijn boek was spannend!

Spannend boek

‘Spannend boek’ als genre werkt trouwens niet helemaal voor uitgevers. Dat is óók wel een leuk verhaal. Ik kan elke beginnend schrijver de tip geven om eerst je genre te kiezen! Een genre (zoals een thriller, roman etc.) moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen om binnen het genre te vallen. Dat geeft je als schrijver veel houvast.”

Publicatie

Voor nieuwe schrijvers is het lastig ‘binnen te komen’ bij uitgeverijen. Manuscripts belanden op de ‘slushpile’ en het is maar net geluk hebben of de stagiair jouw script er uit pikt (en helemaal de bomb vindt). Barbara weet dus niet óf en wanneer haar boek gepubliceerd wordt. Ze hoopt heel snel natuurlijk!

Meer lezen van Barbara? Bekijk haar blog.

adv.