Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gijsbert is stadsbeiaardier in de Grote Kerk: ‘Ik ben geen klokkenluider van Notre Dame’

Door Lizette Bremer 24 mei 2020

Wij wisten niet dat de Grote Kerk een soort DJ heeft: hij heet Gijsbert Kok en is stadsbeiaardier in Den Haag. Hij zorgt drie keer in de week voor die kerkmuziek die je misschien wel eens hoort als je door de stad loopt. “Ik speel net zo goed O, o Den Haag als middeleeuwse liederen.”

Hoog en droog zit hij elke maandag, woensdag en vrijdag van 12:00 tot 13:00 uur in het kerktorentje van de Grote Kerk. De man heeft een topconditie: drie keer in de week loopt hij 300 treden op, en weer af. “Naar de sportschool hoef ik niet, nee.”

Quasimodo

Wat doet hij precies daar hoog in dat torentje? “De carillon bespelen”, vertelt Gijsbert (57). Een carillon (ook wel klavier of klokkenspel genoemd) is een  muziekinstrument dat uit mega klokken bestaat. Als je nu denkt dat Gijsbert daar heel stoer aan gaat hangen zoals de klokkenluider van de Notre Dame heb je het mis. In de gelijknamige film hangt de klokkenluider, een gebochelde Quasimodo elke dag aan enorme touwen die de kerkklokken door heel Parijs laten klinken. Gijsbert bespeelt gewoon toetsen, wat hij heeft geleerd op een echte Beiaardschool in Amersfoort.

Tekst gaat verder onder de video

Gijsbert in actie op YouTube

Songfestival

“Maar die toetsen bespeel ik met vuisten, niet met vingers. Het kost best wat kracht om de klokken in beweging te brengen.” Wat Gijsbert het mooiste vindt aan spelen in de Grote Kerk is dat er maar liefst 51 klokken zijn. Met andere woorden: hij kan qua muziek alle kanten op. Gijsbert: “Voor een beiaardier is dat enorm fijn. Ik kan hier liederen uit de 17e eeuw spelen maar ook liedjes als O, o Den Haag. Of nummers van het Songfestival.”

Soms krijgt hij zelfs verzoekjes onder de kerkdeur doorgeschoven. Benieuwd naar Gijsbert in actie? Er is een livestream te zien via YouTube via de webcam van het carillon (op het kanaal van Stichting Carillon Den Haag). Heb je een verzoekje? Dien hem in via Facebook, wie weet hoor jij jouw favo deuntje wel als je door het centrum loopt:)

Lees ook:

Dit zijn de 18 mooiste Haagse meisjes van 2020 volgens FHM

De Règâhs zongen het al: 'De alleâhrmauiste Mèsjes zèn de mèsjes ùit Den Haag'. En zo is het! Ook ma...

Een terechte prijs: Van Kooten en de Bie zijn het beste tv-duo everrrr!!!

We vertellen jou als liefhebber van de stad Den Haag natuurlijk niks nieuws als we zeggen dat Kees v...

Van ontbijt tot nachtje weg: 5 x leuke aanbiedingen voor Vaderdag 2020

Oké het duurt nog even, maar je kunt er maar beter lekker vroeg bij zijn: Vaderdag op 21 juni 2020. ...

Den Haag in close-up #10: Waar is deze foto gemaakt?

Waarschijnlijk denk jij Den Haag behoorlijk goed te kennen, maar in hoeverre kijk je écht naar jouw ...

adv.