Door deze opleiding is Jeroen nu chef-kok en heeft Ruben een eigen zaak

Aangeboden door François Vatel

Jeroen is nu chef-kok in hotel Carlton Ambassador. Foto: indebuurt

Het is alweer héél lang geleden dat Jeroen van Brecht en Ruben Dorland hun kook- en bak skills op de Haagse François Vatel leerden. Maar de VMBO-school bleek de springplank voor hun succesvolle horeca carrière: Jeroen is chef-kok geworden en Ruben heeft een prachtige eigen zaak op Kijkduin. Allebei vertellen ze waarom ze zoveel aan de school hebben gehad.

Als broekies van dertien en veertien kwamen ze aan op de François Vatel, een begrip in Den Haag. “Ik was pas veertien, en voor mij was het enorme ommezwaai om elke dag vanuit Zoetermeer met de trein naar Den Haag te reizen”, vertelt Jeroen. Maar als snel wende hij eraan en kwam hij erachter dat koken écht wel zijn ding was.

Nederlands kampioen gastheer

Datzelfde geldt voor Ruben. “Ik volgde eerst de havo maar mijn passie lag toen al bij horeca. Daarom ben ik vanaf het tweede leerjaar ben overgestapt naar François Vatel, waar ik direct mee mocht in het vakcollege traject. Vakcollege was een nieuwe testopleiding, waarin direct alleen koken en serveren werd geleerd. In het derde en vierde leerjaar kon je in combinatie met het ROC Mondriaan je stages en theorie halen”, vertelt hij.

Tekst gaat verder onder de foto

Ruben in zijn nieuwe zaak The Winehouse op Kijkduin. Foto: privébezit

Door die combinatie heeft Ruben heel veel aan de opleiding gehad. “Ik heb met wedstrijden mee kunnen doen waarin ik ook Nederlands kampioen gastheer ben geworden. En ik heb er een groot netwerk aan over gehouden waar ik vandaag de dag nog steeds wat aan heb.”

Zelfstandig ondernemer

Na zijn opleiding heeft Ruben leidinggevende en management functies vervuld bij mooie bedrijven zoals Hotel van Oranje. “Vanaf 1 januari 2021 ben ik zelfstandig ondernemer en start ik vanaf medio april mijn eigen restaurant, wijnbar, proeflokaal en een wijnwinkel The Winehouse op Nieuw Kijkduin. Hier worden in twee panden een beleving gecreëerd, voor een wijn thuis, een snelle hap en of een culinaire avond uit waarin we een wijnkaart hebben met meer dan 100 verschillende wijnen.”

Snijtechnieken

Ook voor Jeroen heeft de opleiding aan de François Vatel veel betekend. “Hoewel ik erg jong was en in het begin erg moest wennen, voelde ik me direct thuis op de school. Wat ik goed vind aan de opleiding is dat er ook veel aandacht wordt besteed aan de basis van koken, zoals bijvoorbeeld de Julienne snijtechnieken. Dat lijken domme taakjes maar zijn essentieel om te weten voor koks.” 

Toen Jeroen wat achterstanden begon te krijgen kreeg hij direct goede begeleiding op de school. Om vervolgens in 2001 met succes de opleiding af te ronden. “Uiteindelijk heb ik mijn MBO 4 horecadiploma gehaald op het Albeda College. Omdat ik zo’n goede basis heb gehad op François Vatel.” 

Chef-kok

Vandaag de dag werkt Jeroen bij het Carlton Ambassador Hotel in Den Haag. “Ik heb na de opleiding hele mooie leerplekken gehad zoals bij sterrenzaken zoals Savelberg. Nu ben ik sinds 2019 chef-kok bij het Carlton: een enorm mooie functie waarin ik mijn passie kwijt kan.”  

Zowel Jeroen als Ruben zeggen dat ze het zonder François Vatel een stuk moeilijker zouden hebben gehad in hun horecacarrière. Nog steeds hebben ze goed contact met de school en een paar van de leraren die er al decennia lang rondlopen. Ruben: “François Vatel bewijst dat je je passie en leren op een jonge leeftijd al kan combineren. Het is gewoon een steengoede basis.”

Benieuwd naar wat François Vatel allemaal te bieden heeft aan opleidingen? Neem een kijkje op de website of neem contact op.

We zochten nog veel meer voor je uit…

  • Mooi: op deze Haagse school kan jouw VMBO’er nu versneld naar een topcarrière in de horeca

    Het is de oudste horeca- en bakkerijschool van Nederland en een begrip in het Haagse: François Vatel. Een kleine, overzichtelijke…

François Vatel

Granaathorst 20, 2592 TD Den Haag

Meer informatie

François Vatel

Granaathorst 20, 2592 TD Den Haag

Meer informatie

Meer in deze categorie

Inwoners

Ga naar “Jojanneke en Marjon runnen een plantenasiel: ‘vaak kunnen ze nog jaren doorgroeien’”

Jojanneke en Marjon runnen een plantenasiel: ‘vaak kunnen ze nog jaren doorgroeien’

Ga naar “Zo geef je jouw afval een nieuw leven: ‘We moeten anders met spullen omgaan’”

Zo geef je jouw afval een nieuw leven: ‘We moeten anders met spullen omgaan’

Ga naar “Dankzij Sara krijgt Den Haag een heel nieuw bos(je)”

Dankzij Sara krijgt Den Haag een heel nieuw bos(je)

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99”

Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Velours dekbedovertrek Per stuk. € 19,99”

Velours dekbedovertrek Per stuk. € 19,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Blokker batterijen AA en AAA 24 stuks”

Blokker batterijen AA en AAA 24 stuks

  • Blokker
  • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Werkbegeleider Veilig Thuis Haaglanden”

Werkbegeleider Veilig Thuis Haaglanden

  • Gemeente Den Haag
  • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Latin Soul Dance Jubileum Agenda “Samen Dansen””

Latin Soul Dance Jubileum Agenda “Samen Dansen”

  • Latin Soul Dance
  • T/m 30 nov

Topper

Ga naar “Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag”

Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag

  • Volksuniversiteit Den Haag
  • Van 12 dec t/m 15 dec
volksuni Den Haagvolksuni Den Haag

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Den Haag”

Kerstmarkt in Den Haag

  • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Honderdduizend bomen”

Honderdduizend bomen

  • Atrium, City Hall
  • T/m 16 dec