Anya vluchtte uit Oekraïne en viert in Den Haag Onafhankelijkheidsdag: ‘Ik dacht dat de oorlog al voorbij zou zijn’

Anya Shurubey. Foto indebuurt

Oekraïners vieren woensdag 24 augustus Onafhankelijkheidsdag. 31 jaar geleden maakte Oekraïne zich los van de Sovjet-Unie. “Ik had verwacht dat de oorlog nu al voorbij zou zijn en we weer deze feestdag konden vieren. Nu ben ik vooral bang dat de aanslagen morgen nog erger worden juist vanwege Onafhankelijkheidsdag”, zegt Anya.

De 31-jarige Anya Shurubey is op 25 februari, de dag nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, gevlucht. Haar ouders, zus en nichtje van 5 jaar wonen nog in Kiev. Het was niet gemakkelijk om de stad uit te komen. Uiteindelijk is ze helemaal alleen met de auto, twee treinen en een vliegtuig naar Amsterdam gereisd en vandaar door naar Den Haag.

Schuilkelder

“Op 24 februari werd mijn moeder om 06 uur in de ochtend gebeld. Als iemand je op dat tijdstip belt, weet je dat het slecht nieuws is. Ik zag gelijk op internet dat de oorlog begonnen was.” Anya woonde in Kiev in een groot flatgebouw. De schuilkelder was daarnaast. “In Kiev zijn kaarten uitgedeeld met daarop naar welke schuilkelder je kon gaan. Maar de kelder was veel te klein voor ons allemaal. Ook vonden we het eng omdat wanneer het pand boven de kelder gebombardeerd zou worden we vast zouden zitten onder de grond.”

Anya koos ervoor om het land te ontvluchten. “Ik had een rugtas en een handtas bij me. Ik had me eigenlijk alleen voorbereid om de schuilkelder in te gaan. Wel heb ik toch een paar essentiële zaken ingepakt zoals mijn diploma’s en kinderfoto’s. Want je weet maar nooit.”

Lees verder onder de foto >>>

Treinstation in Kiev. Foto ANP

Ze kon gelukkig met iemand meerijden, want zonder auto was het bijna onmogelijk om de stad uit te komen. “Op het treinstation ging het luchtalarm af en moest ik de schuilkelder in. Kinderen mochten eerst, dus we moesten wachten voor we erin konden. Op het moment dat ik er in kon zag ik nog net een bom langsvliegen. Dat beeld staat op mijn netvlies. “

De treinen waren overvol en Anya moest dan ook een aantal treinen voorbij laten gaan voordat ze meekon. “Terwijl ik op het perron stond, ging het alarm weer af. Het was te gevaarlijk om naar de schuilkelder te gaan. Het enige wat ik kon bedenken is op de grond gaan liggen. Ik weet nog goed dat mijn hart tekeer ging, ik was zo bang.”

Den Haag

Anya was in Kiev gids voor toeristen, waardoor ze veel contacten heeft overal in de wereld. Ook spreekt ze daardoor goed Engels, wat haar vlucht naar Nederland makkelijker maakte. “Ik heb veel gereisd, naar wel twintig landen, maar vluchten is iets heel anders. Ik ben hier helemaal alleen.” Gelukkig kon een kennis in Amsterdam haar opvangen. Dankzij hem kon ze vervolgens naar Den Haag. Hier verblijft ze nu bij een gezin en ze werkt in een café.

“Tijdens de coronaperiode ben ik aan de slag gegaan als accountant. Alleen blijkt dat hier heel anders te werken. Dus aan dat diploma heb ik weinig. Ik doe nu een opleiding frontend development (websites bouwen) zodat ik straks een goede baan kan hebben en mijn ouders kan onderhouden.”

Elke dag volgt Anya het nieuws over Oekraïne, ook heeft ze nog een app waarop ze ziet wanneer het luchtalarm afgaat in Kiev. “Het is heel eng. Ik hoor verhalen over verkrachtingen van kinderen en vrouwen. Het zijn barbaren, het is echt onmenselijk wat daar gebeurt. Wanneer ik verdrietig ben en even niet meer verder wil, denk ik ‘nee’. Dit wil Putin. Maar wij moeten sterk zijn en blijven vechten.”

Onafhankelijkheidsdag

“Op Onafhankelijkheidsdag keken we altijd met z’n allen op tv naar de parade in de stad. Ik realiseerde toen niet wat het echt betekende.” Door de oorlog beseft Anya zich meer wat haar ouders hebben meegemaakt. “Ze hebben toen moeten vechten om los te komen van de Sovjet-Unie, om onze eigen cultuur en taal te mogen behouden. Dankzij de vorige generatie kan ik nu Oekraïens spreken.” Morgen zal er geen parade in Kiev zijn, maar Onafhankelijkheidsdag wordt door Oekraïners zeker gevierd. “Het is alleen maar belangrijker geworden. Ik vier het morgen samen met andere gevluchte Oekraïners hier in Den Haag.”

Onafhankelijkheidsdag in Kiev 2021. Foto STEPANOV / AFP

Het zal nog wel even duren voordat Anya haar familie weer in de armen kan sluiten. “Ik durf die reis niet weer alleen te maken. Misschien kom ik dan wel niet meer weg. Maar ik mis mijn familie en mijn kat wel heel erg.” Het is een heftig en triest verhaal maar een slachtofferrol is niet voor Anya weggelegd. “Daar heb je niks aan. We moeten sterk zijn, alleen dan kunnen we winnen.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Inwoners

Ga naar “Scheveningse Ina Pronk is onlangs overleden, dankzij dit beeld wordt ze nooit vergeten”

Scheveningse Ina Pronk is onlangs overleden, dankzij dit beeld wordt ze nooit vergeten

Ga naar “Jojanneke en Marjon runnen een plantenasiel: ‘vaak kunnen ze nog jaren doorgroeien’”

Jojanneke en Marjon runnen een plantenasiel: ‘vaak kunnen ze nog jaren doorgroeien’

Ga naar “Zo geef je jouw afval een nieuw leven: ‘We moeten anders met spullen omgaan’”

Zo geef je jouw afval een nieuw leven: ‘We moeten anders met spullen omgaan’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Servicedesk – Kessler Stichting”

Medewerker Servicedesk – Kessler Stichting

 • Kessler Stichting
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag”

Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag

 • Volksuniversiteit Den Haag
 • Van 12 dec t/m 15 dec
volksuni Den Haagvolksuni Den Haag

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Den Haag: Royal Christmas Fair”

Kerstmarkt in Den Haag: Royal Christmas Fair

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Honderdduizend bomen”

Honderdduizend bomen

 • Atrium, City Hall
 • T/m 16 dec