Wereldberoemde mode-ontwerper staat gewoon in zijn eigen winkel in Den Haag

Door Joyce Hoogland 3 oktober 2017

Janny van der Heijden, Jojanneke van den Berge, Annechien Steenhuizen en Lea Bouwmeester en nog vele anders dames dragen met trots de jurken van Michael Barnaart van Bergen. De ontwerper wordt genoemd in het rijtje van grote namen waaronder Yves Saint Laurent en Chanel. Maar wist je dat deze wereldberoemde mode-ontwerper gewoon in Den Haag woont?

In de knusse Papestraat sieren de kleurrijke, grafische jurken van Michael Barnaart van Bergen de etalage van zijn winkel. Binnen worden we verwelkomd door poes Doortje, die vervolgens lekker op schoot kruipt.

“Mode ontwerpen is niks voor jongens”

“Als kind maakte ik papieren kleding voor mijn knuffels. Maar later ben ik naar het grafisch lyceum gegaan, want ik dacht ‘mode ontwerpen is toch niks voor jongens’,” aldus Michael. Die grafische achtergrond is goed terug te zien in zijn collectie jurken en jasjes. De zelfontworpen patronen bestaan uit veel strakke lijnen en vlakken. Tijdens een stage bij een modebedrijf was Michael om, waarna hij een modeopleiding in Amsterdam volgde. Dat was ook het moment dat hij een kamer huurde in Den Haag. “Ik maakte de kleding gewoon op een naaimachine in mijn kamer. De proefstof kocht ik op de Haagse markt. Dat was vooral ongebleekt katoen. En soms, als ik genoeg had van al dat wit, kocht ik een leuk kleurtje.”

Herfst collectie 2017
Herfst collectie 2017

Modeambassadeur

Na deelname aan de Amsterdamse fashionweek in 2008 begon het balletje te rollen. In 2010 werd Michael zelfs benoemd tot modeambassadeur van Den Haag. “Ik was ineens het visitekaartje van de Haagse mode!” En in 2011 opende Michael zijn winkel aan de Papestraat, waarboven hij nu woont. De ontwerper staat vaak gewoon in zijn eigen winkel, wat wel eens voor verwarring kan zorgen. “Er kwam een keer een dame binnen die ik wilde helpen. Maar zij hoefde geen hulp, ze kende het merk wel en wist precies wat ze wilde. Zij had dus duidelijk niet door dat ik de ontwerper ben. Daar kan ik echt om lachen. Ik wil juist dat mijn jurken bekender zijn dan ik.”

Hofkwartier

Ondanks dat Den Haag een drukke stad is weet Michael de rustige plekjes te vinden waar hij kan nadenken. “Ik wandel graag door de Paleistuinen. Het is daar vaak lekker rustig, alleen ben ik wel bang dat de gemeente een pretpark van de stad maakt. De gemeente is zo gericht op de toeristen dat ze misschien de bewoners vergeten. Zo hebben ze de binnenstad autoluw gemaakt, voor de bewoners is dat helemaal niet handig.”

Mondriaanjurk

Michael is nu een jurk aan  het ontwikkelen voor het festival Mastery The Hague 2018 waarin historische schilderijen worden gecombineerd met speciaal voor de gelegenheid vervaardigde werken van hedendaagse ontwerpers. Dat wordt niet de eerste keer dat de grafische jurkjes in een vitrine staan. “Ik heb in 2011 een Mondriaanjurk ontworpen. Deze stond dit jaar helemaal in de picture vanwege het Mondriaan jaar. En onlangs is die tentoongesteld in Londen, naast jurken van Yves Saint Laurent! vertelt Michael vol trots.

Een jurkje van Yves Saint Laurent kost al snel een paar duizend euro en bij Michael kun je al een jurk scoren voor 229 euro en een jasje voor 199 euro. “In Londen waren de mensen verbaasd om de prijzen van mijn jurken. Zij geloofden niet dat het voor die prijs echt dutch design is. Dat moet toch veel duurder zij. Maar ja, dit is gewoon wat ze kosten.”

Ken jij nog een leuke inwoner van Den Haag die wij moeten interviewen? Laat het ons weten. Tip de redactie.

Michael Barnaart van Bergen kledingwinkels

nu gesloten11:00 - 18:00

Papestraat 1B, Den Haag

Bekijk meer:kledingwinkels