Emmaly Brown is de nieuwe rock chick in town!

Door Joyce Hoogland 27 september 2017

In Den Haag zijn we trots op onze rockdiva Anouk. Maar er is nog een rock chick in town! De Scheveningse Emmaly Brown was 3 jaar geleden ineens wereldberoemd toen zij in de finale van het tv-programma The Voice of Holland stond. In Emmaly’s drukke programma vol optredens en studio-opnames kon zij gelukkig nog tijd vrijmaken voor een interview. 

De goedlachse 23-jarige zangeres kan af en toe nog heerlijk giechelen, maar zodra ze het podium op klimt verandert zij in een pittige rock dame. Emmaly Brown is in Scheveningen opgegroeid, woont nu in Duindorp en timmert flink aan haar muzikale carrière. In 2015 zong zij al op het Haags bevrijdingsfestival, een jaar later op Parkpop en afgelopen weekend liet zij Kijkduin rock-‘n-rollen.

The Voice of Holland

“Ik heb altijd al willen zingen,” zegt de vrolijke Scheveningse. “Toen ik pas 8 jaar oud was had ik al mijn eerste optreden bij YMCA in Scheveningen”. Daarna volgden diverse optredens in de stad en later ging zij naar de Popacademie in Rotterdam. Ook die stad wist zij te ontroeren. “En in 2014 deed ik mee met The Voice of Holland waardoor ik ineens bekend werd.” Het Voice-avontuur was een flinke rollercoaster voor de jonge zangeres. Maar gelukkig zat zij vol zelfvertrouwen en was Emmaly niet bang om haar mond open te trekken. “Als je het zelf niet goed weet, dan bedenken de mensen van het programma wat je moet gaan doen. Maar ik wist precies wat ik wilde. Misschien een beetje Haagse bluf, maar het pakte goed uit.”

Emmaly en coach Trijntje Oosterhuis tijdens de liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. Foto ANP
Emmaly en coach Trijntje Oosterhuis tijdens de liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. Foto ANP

Tijdens het programma ging Emmaly aan de slag met haar grote voorbeeld Anouk. “Ik ging toen helemaal los. We kwamen in de studio en daar zat ineens Anouk, die alles van mij wist. Zo gaaf!” Duidelijk is dat Anouk één van de inspiratiebronnen van Emmaly is. Naast pop en rock ’n roll houdt Brown van R&B en soul. Maar wat je bij deze stoere meid misschien niet verwacht is dat zij ook een grote liefde voor Disney films heeft. “Ik vind de muziek die in de films wordt gebruikt zo mooi! Het zorgt dat de emoties langer blijven hangen. Vaak als ik een nummer maak begin ik ook heel rustig en mooi. Maar dan denk ik nee, dit moet harder.”

Keizerstraat

Wat Emmaly erg siert is haar Haagse nuchterheid. Ze houdt ook erg van haar eigen stadje. “Ik ben opgegroeid bij de Keizerstraat. Wanneer ik op vakantie ben is dat de plek die ik mis. Het is natuurlijk geen spannende straat en voor het winkelen ga je er niet heen, maar het is er altijd gezellig. En als er een festival in Scheveningen is, doet de Keizerstraat daaraan mee. Verder is Max guitar in Scheveningen echt een aanrader. Een gitaarshop waar je koffie kunt drinken.” Ook het Haagse centrum is een plek waar je Emmaly zomaar tegen het lijf kan lopen. De Grote Markt is een van haar de favorieten maar ook het Parkroad café, waar tegenwoordig alle Haagse muzikanten samenkomen. “Ik mis wel een grote concerthal in Den Haag. Als er een concert is, is dat in het Paard of er is een eenmalig podium op het strand. Maar een echte grote zaal, waar grote artiesten op afkomen hebben we niet. Terwijl Den Haag toch de stad van de muziek is?”

“Ik mis een grote concerthal in Den Haag”

Op dit moment treedt Emmaly nog op zonder band. “Ik heb wel met een band gespeeld. Maar dat kost veel geld. Vaak zoveel geld dat ik niets meer overhield. Daarom is het nu eerst belangrijk dat ik aan mijn carrière werk. En in de toekomst weet ik zeker dat ik met een band in een grote concertzaal sta. Misschien is er dan wel in een Haagse concertzaal.”

Kerstsingle

Om het verhaal helemaal goed af te sluiten hebben we nog een leuk primeurtje. Emmaly is bezig met een kerstsingle! “Het is een hele lieve singel, niet van die herrie,” zegt de zangeres lachend. De release datum is nog niet bekend, maar in ieder geval voor de kerst komt de single uit.