Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zelf tanden bleken: ‘Niet doen’, zegt de Haagse Tandarts

Aangeboden door De Haagse Tandarts 30 oktober 2020

Het is een nieuwe trend op de populaire video-app TikTok en YouTube: zelf je tanden bleken. Beauty-influencers smeren met een wattenstaafje waterstofperoxide in een hoge concentratie op hun tanden. Dat is gevaarlijk, stelt tandarts Maaike Schutjes van de Haagse Tandarts. Bovendien zijn er volgens haar veel betere manieren om stralend witte celeb-tanden te krijgen.

“Begin er niet aan,” zegt Maaike Schutjes van de Haagse Tandarts in het Benoordenhout (door jullie gekozen tot beste en fijnste tandarts van Den Haag).

“Verkeerd gebruik van waterstofperoxide kan je tandvlees onherstelbaar beschadigen.” In haar praktijk en als tv-tandarts van het RTL-programma Dit is mijn lijf heeft Maaike op dit gebied al veel ellende gezien. Daarom waarschuwt zij iedereen tegen de TikTok waterstofperoxide-trend.

Blaasjes, irritatie en zenuwontsteking

Wat kan er misgaan als je zelf waterstofperoxide op je tanden smeert? Die influencers zijn toch voorzichtig? Maaike: “Ook als je netjes werkt, is de kans groot dat je met het wattenstaafje je tandvlees aanraakt. Daar ontstaan dan witte blaasjes, waardoor je mond veel gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf. Je tandvlees gaat irriteren, het kan ontsteken en uiteindelijk kunnen je tanden zelfs uitvallen. En nee, die groeien dan niet meer terug.”

Maar het kan nog erger, vervolgt ze: “Als er per ongeluk waterstofperoxide op een gaatje druppelt, kan die agressieve stof een zenuwontsteking veroorzaken. Die schade is onherstelbaar.”

Wat dan wel?

“Wil je wittere tanden? Bespreek dat gewoon met je tandarts,” adviseert Maaike, die hierover ook al uitgebreid vertelde op radiozender FunX. Ook was ze te zien in het programma Editie NL van RTL Nieuws waarin ze benadrukt hoe slecht die TikTok-trend is. “Je tandarts kan de juiste diagnose stellen voor jouw gebit. Kan de verkleuring wel gebleekt worden? Heb je gaatjes? Heb je kronen en verwacht je dat die ook witter worden? Hoe oud ben je? Dat heeft allemaal invloed op het uiteindelijke resultaat.”

Tandartsen werken met waterstofperoxide in een concentratie van 6 procent. “Dat mogen wij alleen, omdat de methode veilig is. Bij de tandarts zal de bleekgel nooit je tandvlees raken. Je tanden worden ook niet uitgedroogd en gevoelig en er wordt geen UV-lamp gebruikt.”

Tekst gaat verder onder de foto

Stralend witte tanden kun je op een veilige (en duurzame) manier bereiken bij de tandarts. Foto: de Haagse Tandarts

Liever thuis

Niemand is graag langdurig bij de tandarts. “Hoeft ook niet,” lacht Maaike. “Wij tandartsen werken met speciale bitjes. Je kent het wel: dan moet je ‘happen’ in een zachte pasta. Die afdruk gaat naar de tandtechnicus, die een perfect passend bitje voor je maakt. Dat sluit heel goed om je tanden. Er is alleen ruimte voor een beetje gel op de plaatsen waar gebleekt moet worden. Zo kun je veilig bleken. We laten goed zien hoe je dat aanpakt. En daarna kun je thuis bleken. Gewoon een uurtje televisie kijken met dat bitje in.”

Duurzaam resultaat

De methode bij de tandarts is niet alleen verantwoord. Je tanden worden ook witter en het resultaat is langduriger. Het duurt wel een paar weken voordat je tanden de gewenste kleur hebben. “Maar je krijgt echt een beter resultaat,” zegt Maaike. “Veiliger, duurzamer en mooier. En dat zie je echt.”

Tijdelijk met 20% korting

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw tanden te bleken? Dan kun je terecht bij Maaike of een van haar collega’s van de Haagse Tandarts. Tip: lezers van indebuurt Den Haag krijgen tijdelijk 20 procent korting op de bleekbehandeling in deze praktijk (geldig tot 31 december 2020).

Aanmelden kan hier. De Haagse Tandarts neemt dan snel contact op om een afspraak te maken.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Haagse Tandarts. Meer over De Haagse Tandarts ontdekken?

De Haagse Tandarts tandartsen

Vandaag gesloten

Weissenbruchstraat 281, Den Haag

Bekijk meer:tandartsen

adv.