Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tandartsbezoek uitstellen? ‘Coronaklachten waarschijnlijk erger bij een ongezonde mond’

Aangeboden door Mondzorgpraktijk Valeriusstraat 11 september 2020

Zeg eens eerlijk, wanneer lag jij voor het laatst in de tandartsstoel? Begrijpelijk als dat al een tijdje geleden is: veel mensen vinden de tandarts dubbel zo eng vanwege COVID-19. Maar je (controle)bezoekje uitstellen kan je duur komen te staan, zegt tandarts Emina Begovic van Mondzorgpraktijk Valeriusstraat. “Door een ongezonde mond kan COVID-19 vermoedelijk harder toeslaan, suggereren nieuwe studies.”

Als je Mondzorgpraktijk Valeriusstraat binnenstapt, voel je je meteen welkom. Niet alleen door de gezellige inrichting, maar vooral door de stralende glimlach van Emina en allround tandartsassistente Kimberley.

De praktijk opende vlak voor de coronacrisis de deuren, om meteen erna weer te sluiten. “Dat was pech, maar daarom zijn we nu nog gemotiveerder om mensen te helpen”, vertelt Emina.

En dat is wel nodig benadrukt ze. “Uit onderzoek is gebleken dat mensen in deze coronatijd hun tandartsbezoek zo lang mogelijk uitstellen. Het gevolg is dat er mensen met mondproblemen zoals ontstoken tandvlees of slechte hygiëne rondlopen. Dat kan leiden tot parodontitis (tandvleesziekte).”

Sluipziekte

En dan heb je een probleem, zegt Emina. Ze heeft haar Master opleiding in parodontologie gedaan, dus zij kan het weten. “Studies laten zien dat er vermoedelijk een link tussen vergevorderde parodontitis en de ernst van COVID-19 klachten bestaat. Als je parodontitis hebt en je krijgt COVID-19, heb je meer kans ernstige klachten te ontwikkelen. Daarnaast is het heel lang bekend en bewezen dat er een verband is tussen parodontitis met hart- en vaatziekten, diabetes, dementie en zelfs kanker.”

Paradontitis is een echte sluipziekte’

Parodontitis is een sluipziekte, waardoor je pas in een later stadium last krijgt. Pijn als belangrijk alarm signaal bij deze ontstekingsvorm ontbreekt vaak. Aan bloedend tandvlees kan men aan beginnende tandvleesontsteking denken. Emina: “Word dit signaal lang genoeg genegeerd, kan het als gevolge een ernstige parodontitis hebben. Daarom zijn de controlebezoeken bij de tandarts zo belangrijk.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Mondzorgpraktijk Valeriusstraat

Tips voor thuis

Emina’s praktijk heet niet voor niets Mondzorgpraktijk. “Een tandarts gaat over zoveel meer dan alleen de tanden.” Mondzorgpraktijk Valeriusstraat biedt mondzorg, want goede tanden in een ongezonde mond bestaan niet zegt ze. “Zoals gezegd is voorkomen beter dan genezen. Daarnaast is het stukken goedkoper om je mond regelmatig te laten nakijken, dan parodontitis te behandelen. Ook wil ik dat mijn patiënten een goede mondhygiëne behouden na een bezoek aan mij.”

Daarom geeft de tandarts steevast tips voor thuis mee, en kun je op een uitgebreide uitleg rekenen hoe je zélf voor een gezonde mond zorgt. En één ervan is, daar hebben we ‘m weer: flossen. Of liever: gebruik een tandenstoker. De tandenborstel haalt ongeveer 70 procent van het vuil weg, de rest blijft lekker zitten. Gevolg: tandplak, tandsteen en uiteindelijk parodontitis en gaatjes. “Begin met stoken of flossen, en poets dán pas je tanden. Maak er een ritueel van. Als de ruimte tussen je tanden schoon is, komt de tandpasta er beter tussen”, tipt Emina. “En doe het niet op de bank, maar voor de spiegel.”

Veilig

Maar hoe beschermd ben je nou eigenlijk in de tandartsstoel? “Veiliger dan in de supermarkt”, lacht Emina. “Ik begrijp de angst van mensen wel, maar het is onnodig. We nemen alle RIVM-regels én die van beroepsorganisatie KNMT in acht. Daarnaast dragen we altijd mondkapjes, verplichten wij patiënten hun handen te ontsmetten en reinigen we alles grondig na elk patiëntbezoek.”

Zelf draagt Emina altijd een mondkapje in de supermarkt. “Geloof mij, het risico op besmetting is daar vele malen groter. Ik draag niet alleen een mondkapje voor mezelf, maar ook om mijn patiënten te beschermen.”

Zoek je nog een goede tandarts? Nieuwe patiënten zijn welkom bij Mondzorgpraktijk Valeriusstraat.  Vraag hier een afspraak aan!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Mondzorgpraktijk Valeriusstraat. Meer over Mondzorgpraktijk Valeriusstraat ontdekken?

Mondzorgpraktijk Valeriusstraat huisartsen

Valeriusstraat 25, Den Haag

Bekijk meer:huisartsen

adv.