Marja en Yvonne helpen ouderen in Den Haag: ‘Door ons kunnen ze langer prettig thuis wonen’

Aangeboden door Saar aan Huis

Vestigingsmanagers Marja Soons en Yvonne Koot | Foto: Saar aan Huis

Zorgen voor een naaste, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat 1 op de 3 mensen mantelzorger is? In Den Haag zijn er veel mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, zowel mantelzorgers als hulp vragende ouderen. Vestigingsmanagers Marja Soons en Yvonne Koot van Saar aan Huis in Den Haag willen daar het verschil in maken met aanvullende mantelzorg.

Saar aan Huis kun je zien als een aanvulling op thuiszorg of mantelzorg. “We zijn complementair aan elkaar. We helpen bijvoorbeeld met licht huishoudelijk werk, doen samen boodschappen, maken een wandeling en begeleiden de cliënt naar het ziekenhuis. Door dit voor hen te doen kunnen onze cliënten veel langer en prettiger thuis blijven wonen.”

De naam Saar aan Huis is geïnspireerd door juffrouw Saartje uit de bekende tv-serie Swiebertje. Als centraal figuur in het huishouden was Saartje bij iedereen geliefd. Ze stelde orde op zaken en zorgde voor rust, regelmaat, reinheid en gezelligheid. Dit is precies waar Saar aan Huis naar streeft bij de relatie tussen ouderen en mantelzorgers.

Tegen eenzaamheid

De Saars of Brammen, zoals de mantelzorgers van Saar aan Huis worden genoemd, zijn er echt voor de cliënt en kunnen veel voor hen betekenen. “Veel ouderen zijn eenzaam en hebben hulp nodig. Dan is het erg fijn als je gezelschap en aandacht krijgt.”

Wat daarbij belangrijk is voor cliënten: je ziet altijd dezelfde persoon. “Echt een buddy, je bouwt er een vriendschap mee op”, vertelt Marja. “We kijken goed welke Saar er bij ze past. Daarom is er van tevoren een persoonlijke intake, zodat we weten welk karakter en hobby’s iemand heeft. Zo is het een optimale match voor zowel de cliënt als voor de Saar of Bram.”

Ze leven weer op

Door de komst van een Saar, kunnen ouderen vaak nog jaren op een fijne manier thuis blijven wonen. Ze zijn enorm dankbaar dat ze in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven. Vaak leven ze dan weer helemaal op.

Dat gebeurde ook bij een mevrouw van 96 jaar. Yvonne vertelt: “De kinderen zaten met de handen in het haar, ze wilden hun moeder op laten nemen in een verpleeghuis, maar dat wilde mevrouw niet. Ze schakelden meerdere Saars in en die komen daar nu twee keer per dag. Je weet niet wat je ziet: mevrouw gaat zelfs weer onder begeleiding naar het strand voor een kopje koffie of een lekker visje. Een enorme geruststelling voor de kinderen.”

Bevlogen hart

Volgens Marja en Yvonne kan iedereen met een bevlogen hart en interesse in de mens Saar of Bram worden. “Daarnaast is het fijn als je correct Nederlands spreekt. Bijna alle cliënten hebben last van een slecht gehoor,” geeft Marja aan. Yvonne vult daar nog op aan dat levenservaring ook enorm belangrijk is. “Zodat je je goed kunt verplaatsen in de ouderen, want de gemiddelde leeftijd ligt rond de 90 jaar. Dan is het fijn als je al wat van de wereld hebt gezien.” De dames geven aan dat een zorgachtergrond niet noodzakelijk is. Maar mocht je als gediplomeerde in de zorg gewerkt hebben, ben je uiteraard ook van harte welkom om je aan te melden.

Prachtig mensenwerk

Van hun werk krijgen Marja en Yvonne veel energie. Vooral doordat het zulk prachtig mensenwerk is. Marja: “Het is fantastisch om je in te zetten voor de medemens. En we maken meerdere mensen blij: de cliënt vindt de aandacht fijn, de familie is enorm blij om ontzorgt te worden en de Saar zet zich graag in voor de kwetsbare ouderen.”

Yvonne is het helemaal met haar eens. Het zit in haar bloed om de medemens te helpen. “Ik vind het mooi dat we iemand ondersteunen in de laatste fase. “We krijgen de kinderen van cliënten vaak aan de lijn als ze er al doorheen zitten. Hoe fijn is het dat we hen en de ouder dan kunnen helpen. Dan kunnen kinderen gewoon weer even kind zijn.”

Saar of Bram nodig of werken voor Saar aan Huis?

Ben jij of ken jij iemand die de hulp van een Saar of Bram kan gebruiken in Den Haag, Wassenaar of Leidschendam-Voorburg? Vraag dan nu aanvullende mantelzorg aan van Saar aan Huis. Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Yvonne en Marja en zou je zelf graag de handen uit de mouwen willen steken bij ouderen thuis? Meld je dan snel aan als Saar of Bram.

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Eva is Buddy van Sonia: ‘Het is alsof we elkaar al jaren kennen’”

Eva is Buddy van Sonia: ‘Het is alsof we elkaar al jaren kennen’

Aangeboden door Stichting Buddy Netwerk

Ga naar “Help nieuwe ouders de eerste duizend dagen: dit is wat jij kunt betekenen”

Help nieuwe ouders de eerste duizend dagen: dit is wat jij kunt betekenen

Aangeboden door Samenwerkende Gezondheidsfondsen

Ga naar “De Kalknagelkoning gaat verder als TipToe: ‘Mensen durfden soms niet naar binnen te stappen’”

De Kalknagelkoning gaat verder als TipToe: ‘Mensen durfden soms niet naar binnen te stappen’

Aangeboden door TipToe at Full Beauty Clinics

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Lego Ninjago, City en Technic bouwsets van € 17,98 voor € 13,49”

Alle Lego Ninjago, City en Technic bouwsets van € 17,98 voor € 13,49

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Servicedesk – Kessler Stichting”

Medewerker Servicedesk – Kessler Stichting

 • Kessler Stichting
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag”

Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag

 • Volksuniversiteit Den Haag
 • Van 12 dec t/m 15 dec
volksuni Den Haagvolksuni Den Haag

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Den Haag: Royal Christmas Fair”

Kerstmarkt in Den Haag: Royal Christmas Fair

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Honderdduizend bomen”

Honderdduizend bomen

 • Atrium, City Hall
 • T/m 16 dec