Eelt of ingegroeide teennagel? Pedicure Ingrid geeft thuistips

Foto: indebuurt

Ai, zal je net hebben in coronatijd: een ingegroeide teennagel of uit de klauwen gelopen likdoorn. Maar naar de pedicure gaan zit er nu even niet in, dus je zult je zere voetjes thuis zelf moeten behandelen. Hoe? Haagse pedicure Ingrid heeft tips!

Niet alleen Haagse restaurants en cafés sloten hun deuren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ook contactberoepen als pedicures staan op non-actief.

Ja, maar moet je dan maar met een verknipte haardos of pijnlijke poten rondlopen? Welnee! Vorige week gaf een thuiskapster tips voor je haar, deze week geven we het woord aan medisch pedicure Ingrid de Klerck. Want wat moeten we in godsnaam aan met onze eelt en ingegroeide nagels?

Eelt

Nou is eelt op zich niet zo’n probleem, als het doorzichtig is. Maar als het gelig eelt is (pathologisch eelt) kan het vervelend worden. Als het niet professioneel weggehaald wordt kunnen er kloven ontstaan en likdoorns (waarover later meer). Geloof ons, da’s niet fijn.

“Ga in geen geval zelf aan de slag met een mesje of zo’n populaire roller van de drogist. Ook puimsteen is uit den boze”, vertelt Ingrid. Wat er dan gebeurt volgens de pedicure is dat het probleem erger wordt. “De huid gaat nog meer eelt aanmaken, omdat het geprikkeld wordt. Net zoals een huid vetter wordt als je hem uitdroogt, gebeurt dat ook met eelt.”

Wat moet je dan wel doen? “Uiteindelijk moet pathologisch eelt verwijderd worden door de pedicure. Zolang je daar niet heen kan, moet je het eelt zoveel mogelijk insmeren. Gebruik een goede voetcrème: hoe beter het merk, hoe meer het doet voor je huid. Als je al kloven hebt, kun je er uierzalf* op smeren. Blijf het vet houden!” En als er toch een open kloof ontstaat: behandel het als een wond, dus ontsmetten en een pleister erop.

Tekst gaat verder onder de foto

Ingegroeide nagel

Ingrid: “Een ingegroeide nagel kun je het beste voorkomen door je teennagels eerst zo lang te laten groeien dat je ze recht kunt afknippen. Dan vijl je de randjes bij. Niét met de nagelvijl die je ook voor je handen gebruikt trouwens.

En als je al een ingroeide teennagel hebt? “Wachten tot hij genoeg gegroeid is. Niet fijn maar het is niet anders. En ook hier geldt: smeren! In dit geval werkt vaseline* goed. Een bakje water met zeezout werkt ook goed. Even 5 minuten de voetjes weken en de nagel is een stuk zachter.” Als er pus en bloed tevoorschijn komt dan mag je wél naar de pedicure. “Dat is sinds kort bekend. Ingegroeide nagels kunnen in het ergste geval tot amputatie leiden. Dus mijn bestaande klanten mogen mij dan bellen.”

Likdoorns

En last but not least: likdoorns. En deze kan écht pijn doen volgen Ingrid: “Een likdoorn is in feite naar binnen gegroeid eelt. Dan kan het voelen alsof je in een punaise bent getrapt en erop loopt.” Kun je dan gewoon zo’n likdoornpleister van de drogist erop plakken? “Doe dat alsjeblieft niet!” roept Ingrid. “dan wordt de huid net rubber en kan de pedicure er niks meer mee.”

Je kunt een ‘antidrukringetje’ halen bij de drogist als de likdoorn tussen of op de tenen zit. Zit de likdoorn aan de onderkant? Dan helpen gympen met een dikke foamlaag. “Gympen van het merk Sketchers zijn ideaal”, aldus Ingrid.

En ook voor de likdoorn geldt: loopt het echt uit de klauwen, dan mag je je medisch pedicure of huisarts bellen. Ingrid hoopt in elk geval haar klanten snel weer te zien. “Ik mis het contact wel ja, ik heb klanten van verschillende leeftijden en achtergronden. Als de maatregelen voorbij zijn, verwelkom ik hun en nieuwe klanten graag in mijn praktijk!”

*alleen voor niet-diabetici

Medisch pedicure Ingrid de Klerck

Schout van Eijklaan 14, 2262 XS Leidschendam

Meer informatie

Lees ook:

Medisch pedicure Ingrid de Klerck

Schout van Eijklaan 14, 2262 XS Leidschendam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Huisarts Albertine: ‘Door deze verandering hoef ik mijn patiënten minder vaak door te verwijzen’”

Huisarts Albertine: ‘Door deze verandering hoef ik mijn patiënten minder vaak door te verwijzen’

Aangeboden door Menzis

Ga naar “Eva is Buddy van Sonia: ‘Het is alsof we elkaar al jaren kennen’”

Eva is Buddy van Sonia: ‘Het is alsof we elkaar al jaren kennen’

Aangeboden door Stichting Buddy Netwerk

Ga naar “Marja en Yvonne helpen ouderen in Den Haag: ‘Door ons kunnen ze langer prettig thuis wonen’”

Marja en Yvonne helpen ouderen in Den Haag: ‘Door ons kunnen ze langer prettig thuis wonen’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AARDAPPELEN 1+1 gratis”

AARDAPPELEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Operator Bediencentrale Tunnels”

Operator Bediencentrale Tunnels

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023