Help, al weken geen kapper! 6 Tips van Sylvia: ‘Verstop alle scharen’
Tijdens de coronacrisis zitten we letterlijk en figuurlijk met de handen in het haar. Veel mensen durven niet meer in...
Ai, zal je net hebben in coronatijd: een ingegroeide teennagel of uit de klauwen gelopen likdoorn. Maar naar de pedicure gaan zit er nu even niet in, dus je zult je zere voetjes thuis zelf moeten behandelen. Hoe? Haagse pedicure Ingrid heeft tips!
Niet alleen Haagse restaurants en cafés sloten hun deuren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ook contactberoepen als pedicures staan op non-actief.
Ja, maar moet je dan maar met een verknipte haardos of pijnlijke poten rondlopen? Welnee! Vorige week gaf een thuiskapster tips voor je haar, deze week geven we het woord aan medisch pedicure Ingrid de Klerck. Want wat moeten we in godsnaam aan met onze eelt en ingegroeide nagels?
Nou is eelt op zich niet zo’n probleem, als het doorzichtig is. Maar als het gelig eelt is (pathologisch eelt) kan het vervelend worden. Als het niet professioneel weggehaald wordt kunnen er kloven ontstaan en likdoorns (waarover later meer). Geloof ons, da’s niet fijn.
“Ga in geen geval zelf aan de slag met een mesje of zo’n populaire roller van de drogist. Ook puimsteen is uit den boze”, vertelt Ingrid. Wat er dan gebeurt volgens de pedicure is dat het probleem erger wordt. “De huid gaat nog meer eelt aanmaken, omdat het geprikkeld wordt. Net zoals een huid vetter wordt als je hem uitdroogt, gebeurt dat ook met eelt.”
Wat moet je dan wel doen? “Uiteindelijk moet pathologisch eelt verwijderd worden door de pedicure. Zolang je daar niet heen kan, moet je het eelt zoveel mogelijk insmeren. Gebruik een goede voetcrème: hoe beter het merk, hoe meer het doet voor je huid. Als je al kloven hebt, kun je er uierzalf* op smeren. Blijf het vet houden!” En als er toch een open kloof ontstaat: behandel het als een wond, dus ontsmetten en een pleister erop.
Tekst gaat verder onder de foto
Ingrid: “Een ingegroeide nagel kun je het beste voorkomen door je teennagels eerst zo lang te laten groeien dat je ze recht kunt afknippen. Dan vijl je de randjes bij. Niét met de nagelvijl die je ook voor je handen gebruikt trouwens.
En als je al een ingroeide teennagel hebt? “Wachten tot hij genoeg gegroeid is. Niet fijn maar het is niet anders. En ook hier geldt: smeren! In dit geval werkt vaseline* goed. Een bakje water met zeezout werkt ook goed. Even 5 minuten de voetjes weken en de nagel is een stuk zachter.” Als er pus en bloed tevoorschijn komt dan mag je wél naar de pedicure. “Dat is sinds kort bekend. Ingegroeide nagels kunnen in het ergste geval tot amputatie leiden. Dus mijn bestaande klanten mogen mij dan bellen.”
En last but not least: likdoorns. En deze kan écht pijn doen volgen Ingrid: “Een likdoorn is in feite naar binnen gegroeid eelt. Dan kan het voelen alsof je in een punaise bent getrapt en erop loopt.” Kun je dan gewoon zo’n likdoornpleister van de drogist erop plakken? “Doe dat alsjeblieft niet!” roept Ingrid. “dan wordt de huid net rubber en kan de pedicure er niks meer mee.”
Je kunt een ‘antidrukringetje’ halen bij de drogist als de likdoorn tussen of op de tenen zit. Zit de likdoorn aan de onderkant? Dan helpen gympen met een dikke foamlaag. “Gympen van het merk Sketchers zijn ideaal”, aldus Ingrid.
En ook voor de likdoorn geldt: loopt het echt uit de klauwen, dan mag je je medisch pedicure of huisarts bellen. Ingrid hoopt in elk geval haar klanten snel weer te zien. “Ik mis het contact wel ja, ik heb klanten van verschillende leeftijden en achtergronden. Als de maatregelen voorbij zijn, verwelkom ik hun en nieuwe klanten graag in mijn praktijk!”
*alleen voor niet-diabetici
Aangeboden door Menzis
Aangeboden door Stichting Buddy Netwerk
Aangeboden door Saar aan Huis
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken