Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op deze plekken in Den Haag moet je verplicht een mondkapje dragen

Door Carin van der Meij 27 november 2020

Stel je voor dat je in 2019 een jaar in de toekomst kon kijken, dan had je dit toch nooit kunnen bedenken! In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. En vanaf dinsdag 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje in alle publieke binnenruimtes verplicht. Hier overzichtelijk op een rij de plekken in Den Haag waar je dan een mondkapje moet dragen:

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar dit wordt verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Benzinestations

Bp de Zweth, Wippolderlaan Den Haag. Foto Google

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje op hebt.

Winkels

Foto: ANP

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen.

Musea

Fotografie Anneke Ruys

Een bezoekje brengen aan  het Kunstmuseum, Mauritshuis of Escher in het Paleis, vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is dit vanaf december verplicht.

Judith werkt als conservator voor het Escher museum: ‘Ik mocht zelf een Escher kopen’

Ooit was Judith Kadee (28) de jongste museumdirecteur van Nederland, maar inmiddels is ze al weer bi...

Video: Het Mauritshuis in Den Haag is weer open en zo ziet het er nu uit

Yes! Naast de terrassen, die overal in de stad te vinden zijn, kun je ook weer naar het museum. We n...

Theaters en concertzalen

1 juni 2020. Zaal van de Koninklijke Schouwburg. Foto ANP

Wanneer je de Koninklijke Schouwburg of het Paard binnenstapt, moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

Horeca

. Foto: indebuurt

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer geopend zijn, is het hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

Onderwijs

ANP SEM VAN DER WAL

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs.

Als iedereen in de les een vaste zit- of staanplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

Foto Anneke Ruys

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten krijgen hiervoor een uitzondering.

Stations en bus- en tramhaltes

Station Den Haag Centraal. Foto ANP

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

Meer details over de mondkapjesplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Nieuws

adv.