Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de gevolgen van de coronacrisis voor Haagse ondernemers

Door Carin van der Meij 9 juli 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Voor enkelen in positieve zin, maar veel meer zelfstandigen zitten op dit moment in zwaar weer. Hoelang kunnen Haagse zelfstandigen het hoofd boven water houden als hun inkomen wegvalt? Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zocht het uit.

Het statistiekbureau onderzocht wat er zou gebeuren als zelfstandigen – zowel zpp’ers als ondernemers met personeel – voor een lange periode geen inkomen zouden hebben. Goed om te weten: de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op verwachtingen van het CBS. Per situatie zullen de gevolgen verschillen.

Landelijk

Laten we eerst naar het grote plaatje kijken. Stel je voor: alle ondernemers in ons land hebben een jaar lang geen klanten of opdrachten en dus geen inkomen. Hoelang houdt een huishouden het hoofd boven water als zo’n groot deel wegvalt, maar nog wel een lopende- en spaarrekening, een inkomen van partner en andere extra inkomstenbronnen heeft?

Naar verwachting heeft dan 35 procent van de zelfstandigen niet genoeg buffer om met hun gezin boven de minimumloongrens te blijven. Ter indicatie: de grens ligt iets onder €1.700,- bruto per maand voor een fulltime baan.

Zelfstandigen in Den Haag

Als we inzoomen, zien we dat dit verwachte percentage voor Haagse zelfstandigen hoger is: 52,4%

In kaart

LocalFocus heeft het CBS-onderzoek in kaart gebracht:

Lees ook:

Haagse ondernemers: ‘We staan te popelen om weer offline te netwerken’

Nu op 1 juni de horeca weer opengaat, maken ook de netwerkkringen van Den Haag daar gebruik van. Bus...

Ondernemer Peter is nu al bezig met de Royal Christmas Fair ‘dat wordt nog een uitdaging’

Student journalistiek Lisanne van Spronsen spreekt elke week een Haagse ondernemer die tijdens de co...

adv.