Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gratis coronatest in Den Haag: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Door Joyce Hoogland 3 juni 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland, met milde klachten, zich laten testen op corona. Ook in de omgeving van Den Haag kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden?

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen, met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden, zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts. Let op: deze test toont niet aan of je al eerder corona hebt gehad. Het gaat er alleen om of je nú besmet bent.

Waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg: 0800-1202. Dit nummers is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.

Daarna maak je een afspraak op de testlocatie: de parkeergarage van het Van der Valk hotel aan de Gildeweg in Nootdorp. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test kost geen geld.

Vanaf maandag 8 juni kun je ook in een mobiele testunit getest worden op het coronavirus. Deze mobiele unit staat op werkdagen een dagdeel tegenover het gemeentekantoor Laan van de glazen stad 1 in Naaldwijk en een dagdeel bij HMC Antoniushove in Leidschendam.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Bij de testlocatie in Nootdorp rijdt je met de auto door de teststraat. Er wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen.

De mobiele unites zijn alleen lopend toegankelijk.

Lees verder onder de foto

De productie van coronatest neusswabs bij chemieconcern DSM. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

GGD Haaglanden streeft ernaar om binnen 24 tot 48 uur de uitslag van de coronatest met je te delen. Mochten er heel veel aanvragen zijn, dan kan het iets langer duren.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona moet je twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van GGD Haaglanden voor meer informatie.

Lees ook:

Fotoserie: Zo zag de opening van de Haagse terrassen, strandtenten en cafés er uit

Reikhalzend hebben ondernemers en klanten uitgekeken naar 1 juni: de dag dat de restaurants, terrass...

Fotoserie: Mondkapjes in het openbaar vervoer in Den Haag

De corona-maatregelen zijn sinds 1 juni versoepeld. We mochten het terras weer op en naar het museum...

[VIDEO] Het station in Den Haag is coronaproof gemaakt: dit merk jij ervan

Station Den Haag Centraal was woensdagochtend aan de beurt voor een mini-transformatie. Dit keer gee...

Meer over

Corona

adv.