Carlo heeft niet-aangeboren hersenletsel en helpt nu lotgenoten: ‘Ze hebben weer geluksmomenten’
Aangeboden door Hart voor Werk
Organisatie Hart voor Werk is gestart met een locatie voor mensen met Niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze groep mensen krijgt hier ondersteuning bij het (her)vinden van hun plek in de maatschappij en heeft contact met o.a. lotgenoten. De medewerkers doen dit met liefde, passie en hun hart. Vandaar de naam ‘Hart voor Werk’.
Hart voor Werk onderscheidt zich door het aanbieden van arbeidsmatige én recreatieve dagbesteding speciaal voor mensen met NAH.
Visie
Personen met NAH willen, net als voor het letsel, weer een zinvolle dag invulling hebben. Voorheen was dat bijvoorbeeld werken, sporten en vrijetijdsbesteding met vrienden en familie. Vaak kan dit niet meer op dezelfde manier als voorheen, doordat de persoon met NAH verandert is en dus anders functioneert.
Toch wil dat wil niet zeggen dat deze persoon niet meer mee kan doen, maar wel onder andere omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan sporten in een prikkelarme omgeving. Of werkzaamheden verrichten zonder prestatiedruk voor Kringloop de Kerketuinen, dat onderdeel is van Hart voor Werk. Deelnemers krijgen weer energie door de bezigheden: ze worden gewaardeerd én krijgen erkenning.
Medewerkers
Eén van die medewerkers is Carlo. Hij heeft zelf NAH en is hierdoor ervaringsdeskundige. Hij zet deze deskundigheid in met zijn sport- en zorgopleiding om lotgenoten te helpen. “Mensen die hier komen, vinden het superfijn dat ze door iemand begeleid worden die hetzelfde heeft meegemaakt”, licht Carlo toe. “Ik kan me in hen verplaatsen en het geeft ze hoop voor de toekomst.” De deelnemers komen bij Hart voor Werk weer in contact met anderen en doen iets waar zij energie van krijgen. Hier staat het individu centraal. We kijken écht naar de behoefte van de deelnemer en stellen daar een plan voor op.”
Dat is echt maatwerk”, vervolgt Carlo. Niet alleen dat maakt Hart voor Werk speciaal. “Ik ben niet de enige ervaringsdeskundige. Een collega van mij heeft helaas hetzelfde meegemaakt. Dat maakt de samenwerking bijzonder, voor zowel deelnemers als collega’s. Wij weten waar we het over hebben. We zetten onze eigen ervaring in om anderen te helpen.”
Lees verder onder de foto >

Trots
Dát is nou net wat de organisatie wil bereiken. Alle deelnemers mogen weer trots op zichzelf zijn en ervaren dat ze er toe doen. Of ze nu in de kringloopwinkel werken, weer meer in beweging komen door sporten en zwemmen, gezamenlijk koken of lekker creatief bezig zijn. Het belangrijkste is dat ze met een voldaan gevoel naar huis gaan.
Eén van de oprichters van Hart voor Werk, Fikri, vertelt: “We organiseren hier veel verschillende activiteiten, omdat ieders behoefte anders is. Voor de ene persoon draait het vooral om het sociaal contact met anderen en de ander wil zichzelf weer fysiek uitdagen. Het mooie is dat wij dit allemaal bij Hart voor Werk kunnen aanbieden. We staan ook open voor nieuwe ideeën en wensen.”
Lees verder onder de foto >

Echte professionals
Bij de organisatie werken ze met echte professionals. Fikri: “Iedere medewerker heeft een zorg gerelateerde opleiding. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in de activiteit die ze aanbieden. We hebben hier sportinstructeurs, een gedragsdeskundige, begeleiders en coaches. We werken allemaal met ons hart.”
Iets voor jou
Hart voor Werk is een bijzondere organisatie. Naast de ondersteuning op locatie de Kerketuinenweg 45, bieden ze ook ambulante begeleiding aan. Ben je benieuwd wat de organisatie voor jou kan betekenen? Neem dan contact met hen op. Eén ding is zeker: zo kom jij weer in verbinding met de maatschappij.