Dit wist jij nog niet! Hier hebben mantelzorgers allemaal recht op

Aangeboden door PEP Den Haag 9 november 2018

Het werk van een mantelzorger is mooi, bewonderenswaardig en het kan ook intensief zijn. Met de Dag van de Mantelzorg in het vooruitzicht hebben we een lijstje gemaakt met handige tips voor mantelzorgers. Wist je dat je bijvoorbeeld gratis (of voor heel weinig) je boodschappen kan laten bezorgen?

  1. Gratis parkeren 

Als mantelzorger kun je gratis parkeren in de wijk van je zorgvrager. Ook in het openbaar vervoer kunnen begeleiders soms gratis meereizen en er zijn diverse aanbieders zoals regiotaxi’s en een wijkbus.

  1. Boodschappen laten bezorgen

Je kan boodschappen door verschillende supermarkten thuis laten bezorgen. Je kan ook een vrijwilliger inschakelen via Burenhulp, of bel met 070 205 33 33. Tot slot is er nog de boodschappendienst via het Wijkcentrum (bedoeld voor ouderen). Het kost 1,75 euro per keer. Voor Loosduinen – De Henneberg, bel je naar 070 – 205 25 90 en voor Scheveningen, bel je naar 070 – 338 89 06.

  1. Koken en eten 

Je hoeft je naaste niet elke avond eten te brengen. Je kan ook eens kiezen voor een bezorgservice zoals Gewoon Lekker Thuis (korting met Ooievaarspas) of Apetito. Aanschuiven en gezellig samen eten kan ook, kijk hiervoor op de Sociale kaart van Den Haag (zoekterm ‘maaltijdvoorzieningen’) voor een eetgelegenheid bij jou in de buurt.

  1. Hond uitlaten

De hond moet iedere dag uitgelaten worden en dat kost  veel tijd. Je kunt dit ook uitbesteden aan een oudere vrijwilliger die zelf geen huisdier meer neemt of de Hondenoppas (betaalde uitlaatservice). Maar je kan ook een hulpvraag aanmelden via de website van Den Haag Doet Burenhulp, of bel met 070 – 205 33 33.

  1. Extra financiële ondersteuning 

Als mantelzorger kom je vaak in aanmerking voor extra financiële ondersteuning, waaronder extra subsidie, kinderbijslag, PGB, maar ook voor hulp bij administratie en geldzaken. Let hierbij wel op! Heb je een (bijstands)uitkering, ga je minder werken of zelfs stoppen met werken? Dit kan van invloed zijn op je uitkering of inkomsten. Bespreek je situatie dan met het UWV.

  1. Vervangende zorg

Wanneer je als mantelzorger tijd voor jezelf wil, overbelast bent of het te zwaar hebt, kan je vervangende zorg aanvragen. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd. Kijk hiervoor op respijtwijzerdenhaag.nl.

  1. Activiteiten voor mantelzorgers

Er zijn verschillende ontmoetingscafés waar je samen of als mantelzorger naartoe kunt, maar ook zijn er diverse activiteiten, bijeenkomsten, workshops en cursussen die door verschillende organisaties in de stad worden aangeboden. Bezoek de agenda en kijk wanneer het eerstvolgende ontmoetingscafé, workshop, cursus of bijeenkomst bij jou in de buurt wordt gehouden.

Nog meer tips

Deze tips waren nog maar het tipje van de sluier! Nog veel meer tips en informatie voor mantelzorgers vind je hier.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door PEP Den Haag. Meer over PEP Den Haag ontdekken?

PEP Den Haag zakelijke dienstverleners

Nu gesloten09:00 - 17:00

Riviervismarkt 2, Den Haag

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

adv.