Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Standbeeld: deze politicus werd gecastreerd en opgehangen

Door Lizette Bremer 23 mei 2020

Er staan zoveel mooie standbeelden in Den Haag, maar wat ze precies betekenen en wie die Belangrijke Mensen waren weten we vaak niet. Tijd voor een nieuwe rubriek dus! We beginnen deze week met het standbeeld van Johan de Witt aan de Plaats.

Het is één van de bekendste standbeelden van Den Haag en toch kent niet iedereen het verhaal erachter. Wie was de man achter dit standbeeld aan de Plaats eigenlijk?

Rijk

Nou, de machtigste Nederlandse politicus ooit. Johan de Witt was in de 17de eeuw raadpensionaris (minister-president van die tijd) van Nederland. Hij wist een paar oorlogen met andere landen te voorkomen en was een meester in bemiddelen: handel drijven met andere landen was echt zijn ding. Nederland is mede dankzij hem zo rijk geworden.

Hij voorkwam lange tijd dat de familie van Oranje teveel macht had: meneer de Witt was de ruler en werd steeds populairder onder het volk vanwege de grote handelssuccessen.

Rampjaar

Maar toen op 6 april 1672 Nederland werd aangevallen door troepen van onder anderen Frankrijk en Engeland begon het ‘rampjaar’ waarin vele doden vielen: en Johan kreeg de schuld.

Op 4 augustus 1672 bood hij daarom zijn ontslag aan.  Toen hij zijn broer Cornelis (die was beschuldigd van een moordaanslag op de Prins van Oranje) in de Gevangenpoort ging opzoeken stond een woedende Haagse menigte hem op te wachten.

In alle commotie werden zowel Johan en Cornelis vermoord. De lijken van de broers werden ontkleed en verminkt (onder anderen gecastreerd), waarna de twee ondersteboven werden opgehangen aan de wipgalg op het Groene Zoodje. 

Bronnen: Haags Historisch Museum, historiek.net, vriendenvandewitt.nl 

Lees ook:

Foto’s: Ook Haagse standbeelden zijn beschermd tegen het virus

Ook standbeelden in Den Haag geven het goede voorbeeld. Ze staan een eind bij elkaar vandaan, niet i...

De Scheveningse Vissersvrouw: om deze trieste reden tuurt zij voor altijd naar de zee

Het standbeeld van De Vissersvrouw grenzend aan de boulevard op Scheveningen tuurt sinds haar oprich...

Den Haag in close-up #9: Waar is deze foto gemaakt?

Waarschijnlijk denk jij Den Haag behoorlijk goed te kennen, maar in hoeverre kijk je écht naar jouw ...

adv.