Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit liepen er Romeinen over het Haagse strand

Door Joyce Hoogland 30 september 2017

Als we het over de geschiedenis van Den Haag hebben gaat het vaak over de adel of de bijzondere gebouwen in het centrum. Maar wat was er voor die tijd? Wist je dat de Romeinen hier aan de kust zaten?

In Muzee Scheveningen is tot 15 oktober de tentoonstelling ‘Romeinse kust’ te zien met een aantal mooie opgravingen. De Scheveningse historicus en leraar Michiel Riegen is vrijwilliger in het museum en heeft meegewerkt aan de expositie. Hij kan ons dan ook van alles vertellen over de Romeinen.

Soldaten laarsjes

“De Romeinen zijn op een aantal plekken langs onze kust geweest. Op Ockenburgh was bijvoorbeeld een militair kamp, daar waar later een camping was,” vertelt Michiel. “In dat gebied zijn opgravingen gedaan, ze hebben onder andere paardenlijken gevonden en soldatenuitrustingen. Leuk is om te zien dat onder de soldaten laarsjes spikes zaten. Er waren toen nog geen verharde wegen en geen dijken waardoor het daar altijd modderig was.” Verder zijn er aan de Scheveningseweg, 7 kilometer van Ockenburgh vandaan, ook aanwijzingen gevonden van een militair kamp. Én weer 7 kilometer daar vandaan, tussen Den Haag en Wassenaar, zaten ook de Romeinen. “Die kampen vormden een driehoek en op die manier beschermden zij de mensen aan de kust tegen bijvoorbeeld zeerovers”.

Zie je het al voor je op het strand, waar wij zomers lekker liggen te bakken, liepen toen Romeinen! Het waren alleen geen soldaten uit Rome, maar uit Engeland. “De Romeinen zette de mensen niet in, in het land waar ze vandaan komen om een opstand te voorkomen,” legt Michiel uit.

Schatvondst, gedaan in 2014 bij opgravingen ter plaatse van de toekomstige Rotterdamse-baan. Foto afdeling Archeologie gemeente Den Haag.
Schatvondst, gedaan in 2014 bij opgravingen ter plaatse van de toekomstige Rotterdamse-baan. Foto afdeling Archeologie gemeente Den Haag.

Zilverschat

Je mag in Nederland niet zomaar in de grond gaan graven, dus wij adviseren dan ook om niet zelf op zoek te gaan naar allerlei Romeinse overblijfselen. Op plekken waar al gegraven wordt voor bijvoorbeeld nieuwe wegen mogen archeologen wel een kijkje nemen. Dat gebeurde ook bij bouw van de Rotterdamsebaan. De historicus is erg enthousiast over wat er daar gevonden is: “De archeologen vonden een gebarsten pot met daarin een klomp zilver. Vuist groot. Deze hebben ze voorzichtig schoongemaakt en uit elkaar gehaald en wat bleek. In die klomp zaten meer dan honderd munten en sieraden, die waren aan elkaar geplakt.” De schat is ook in het Scheveningse museum te bekijken.

Iets verder uit de kust bij de Laan van Wateringse Veld zijn vier mijlpalen gevonden. Toevallig is daar ook een straat die Mijlpaal heet. In Muzee zijn replica’s van die palen te bekijken want de originele staan in andere musea waaronder het Museon. Ze zijn te zwaar om te verplaatsen. De mijlpalen tonen de afstand naar Voorburg, dat was namelijk in die tijd de grote stad.

Wat merken we nu nog van die Romeinen?

“De Vliet is een overblijfsel aan die tijd. Romeinse soldaten hebben dat kanaal gegraven en verder zijn er natuurlijk veel woorden in onze taal uit het Latijn zoals aquaduct en zelfs het woord exit.”

Muzee Scheveningen musea

nu open10:00 - 17:00

Neptunusstraat 90-92, Den Haag

Bekijk meer:musea