Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fotoserie: Deze ambachten zijn verdwenen uit het Haagse straatbeeld

Door Joyce Hoogland 9 november 2019

Professioneel hacker, social media manager, influencer: zomaar een paar banen waar mensen 50 jaar geleden nooit van hadden gehoord. Maar welke beroepen uit het verleden zijn vandaag zo goed als uitgestorven en kennen de meeste mensen tegenwoordig nauwelijks of zelfs gewoonweg niet? Wij hebben een aantal mooie oude foto’s gevonden. Heb jij nog een toevoeging met foto? Tip de redactie.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Lorrenboer

De voddenman of lorrenboer was iemand die oude kleren opkocht en weer doorverkocht als bijvoorbeeld poetsdoek. Tot in de jaren ’60 kwam hij langs de deuren en gaf je een bedrag per kilo lorren. Nu hebben we de kringloop.

1910 Lorrenboer (‘Lorre Hein’) op de Prinsegracht hoek Brouwersgracht. Collectie Haags Gemeentearchief

Meubelmakers

Natuurlijk zijn er nu ook meubelmakers, maar we gaan tegenwoordig vaker naar een hippe interieurzaak voor een tafel of kast. Alleen als je echt iets speciaals wilt, laat je dat nog ergens maken. Vroeger was dat wel anders.

1910 Meubelmakers Collectie Haags Gemeentearchief

Schillenboer

Vroeg in de ochtend trok de schillenboer met paard en wagen door de straten om schillen op te halen. Ook kon je ander groente- en tuinafval bij hem kwijt. De boer verkocht vervolgens de voedselresten aan andere boeren of gebruikte het zelf als veevoer en zo werd voedselverspilling tegengegaan.

1966 Van Ostadestraat, schillenboer. Foto J.PH Bronkhorst Collectie Haags Gemeentearchief

Melkboer

Jarenlang was het normaal dat de melkman of melkboer dagelijks langs de deur kwam met melkbussen en andere zuivelproducten.

1945 ]de melkboer met 'taptemelk' Huizinga. Collectie Haags Gemeentearchief
1934 Melkboer van De Sierkan op de hoek Amsterdamse Veerkade en de Wagenstraat. Collectie Haags Gemeentearchief

Telefoniste

In de 19de eeuw kon er niet van het ene telefoontoestel direct naar het andere gebeld worden. Mensen kregen eerst een telefoniste aan de lijn en die verbond de abonnees aan elkaar door.

1918 Telefoniste van het Centraal Broodkantoor aan het Alexanderplein. Collectie Haags Gemeentearchief

Scharensliep

De scharenslijper ofwel scharensliep ging langs de deuren om scharen en messen te slijpen en ook koffiemolens, scheerapparaten en schaatsen. De slijper had een kar met een groot houten wiel dat via een leren riem verbonden was aan twee slijpstenen.

1975 Scharensliep L. Hofman uit de Newtonstraat in de Reinkenstraat. Foto Stokvis Collectie Haags Gemeentearchief

Putjesschepper

Een putjesschepper leegde de beerputten op straat, die zaten vol met menselijke ontlasting. Boven die beerput zat meestal een poepdoos. Via de doos kwam urine en poep in de beerput terecht. Tegenwoordig zijn die putten verboden.

1930 Legen van een straatkolk door een putjesschepper van de Haagsche Reinigingsdienst Collectie Haags Gemeentearchief
1915 Legen van een modderwagen door een putjesschepper van de Haagsche Reinigingsdienst Collectie Haags Gemeentearchief
1915 Hondiusstraat, leegscheppen van een afvoerput door een putjesschepper van de Haagsche Reinigingsdienst. Collectie Haags Gemeentearchief

Olieman

Niet iedereen had een kolenkachel in huis, veel fornuizen en kachels werden namelijk op olie gestookt en daarvoor kwam een olieman langs. Ook was olie een belangrijke brandstof voor verlichting.

1897 Soendastraat een olieman op de hoek Bankastraat. Collectie Haags Gemeentearchief

Dienstmeisje

Bij welgestelde families werd de vrouw, die niet werkte, in huis geholpen door een dienstmeisje.

1920 Statenlaan 30; bewoonster, waarschijnlijk mevrouw Planten, en dienstmeisje (Elly Lahud) in de tuin Collectie Haags Gemeentearchief
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.