Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Daarom heet deze straat Anna Paulownastraat

Door Redactie indebuurt Den Haag 14 december 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Haagse straatnamen. Met deze week Anna Paulownastraat. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Stuur ons een mailtje: [email protected] 

De Anna Paulownastraat (gebouwd omstreeks 1870) is bekend om de ambassades zoals de Franse en de Wit Russische ambassade. In de straat zitten verder vooral woningen en een paar eettentjes: Wij vragen ons af waarom de straat is vernoemd naar Anna Paulowna en wie zij is. 

Afgewezen

Anna Paulowna was een dochter van tsaar Paul l van Rusland. Toen zij veertien jaar oud was heeft keizer Napoleon haar geprobeerd te trouwen. Maar Anna had daar geen zin in en wees hem af. Ook waren er plannen om Anna uit te huwelijken aan de Franse prins Karel. Omdat Anna zich na het huwelijk direct moest bekeren tot het katholicisme kwam dit huwelijk er ook niet. 

Nadat de verloving tussen de Nederlandse prins Willem ll met de Engelse prinses Charlotte niet doorging, werd Anna door haar broer en goede vriend van Willem ll, tsaar Alexander als geschikte huwelijkskandidate naar voren geschoven. 

Koningin

Nadat koning Willem l afstand deed van de troon, werd Prins Willem ll koning der Nederlanden en Anna dus koningin. De Anna Paulownastraat is dus vernoemd naar een oud-koningin van Nederland. 

Lees ook:

7 x naar de kerstnachtdienst van 2019 in Den Haag

Voor veel Hagenaars hoort het er echt bij: de kerstnachtdienst in de kerk. Laat op de avond de deur ...

MAG DAT?! Het netje rond de kerstboom in de plasticbak gooien

Heb jij al een kerstboom gehaald bij een van de kerstbomenverkopers in Den Haag? Die mooie, groene s...

Wow! Dit kasteeltje op de Binckhorst staat nu te huur

Iedereen droomt er wel eens van om te wonen (of werken in dit geval)  in een écht kasteel, met toren...

adv.