Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe gaat het Haagse kloosterleven eraan toe?

Door Christiane Tettero 24 november 2019

Denk je aan een klooster dan zie je glooiende heuvels voor je of denk je aan de grasvelden tussen de bergen. Maar aan een klooster midden in de binnenstad van Den Haag? Niet direct, maar des te leuker om daar eens een bezoek te brengen en uit te vinden wat er zich achter deze muren afspeelt. Gastredacteur Christiane ging op bezoek bij het klooster en de bierbrouwerij van de Broeders van Sint Jan aan de Oude Molstraat.

In de tijd dat de Rooms-Katholieken moesten uitwijken naar schuilkerken, werd er achter de gevel van een statig pand aan de Oude Molstraat in de binnentuin zo’n schuilkerk gebouwd. Voor een lange tijd kwamen de kerkgangers hier voor een wekelijkse mis. Toen in 1880 deze schuilkerk haar deuren sloot. Werd deze opgevolgd door de door de Jacobuskerk aan de Parkstraat. Het gebouw aan de Oude Molstraat kreeg hierdoor een nieuw functie en werd een klooster.

Klooster Broeders van Sint Jan aan de Oude Molstraat | Beeld: Gastredacteur Christiane

Het klooster

Om het klooster op te zetten en goed vorm te kunnen geven, kwamen de Zusters van de Liefde uit Tilburg in 1842 naar Den Haag toe. Deze zusters hebben veel betekend voor het katholieke onderwijs en ziekenzorg in onze stad. Zo gingen zij elke dag naar alle uithoeken van de stad om scholing te geven aan de kinderen van de armen. In het klooster openende zij in 1890 de eerste bewaarschool, een bewaarschool is wat nu bij ons de kleuterschool is. Later werd er naast de bewaarschool ook een lagere school in het gebouw gesticht. 

De Zusters stonden erom bekend om naast al hun liefdadigheidswerk ook enorm vooruitstrevend te zijn geweest en hebben veel voor de ontwikkeling van de stad Den Haag betekend. Zo is het ontstaan van het Westeinde ziekenhuis in directe lijn naar de zusters te herleiden.     

Klooster Broeders van Sint Jan aan de Oude Molstraat | Beeld: Gastredacteur Christiane

De stille kapel in de Oude Molstraat

Omdat de schuilkerk niet meer in functie was en deze gedeeltelijk was afgebroken, moesten de zusters uitwijken voor hun driemaal daags gebed. Daarom werd in 1928 in het klooster de Wilibrordus kapel gebouwd. De kapel is van de hand van de Haagse architect Jos Duynstee. Helemaal in de tijdsgeest zijn er hier veel Jugendstil elementen te vinden. 

De kapel is nog steeds intact en wordt ook nog steeds gebruikt voor het dagelijks gebed van de Broeders van Sint Jan. Als je midden in de kapel staat is er hier niets dan stilte te vinden, en dat is best bijzonder te noemen aangezien er aan de buitenkant van de muur de drukke Oude Molstraat is. De kapel is nu onder andere te bereiken via de kloosterwinkel.

Klooster Broeders van Sint Jan aan de Oude Molstraat | Beeld: Gastredacteur Christiane

Broeders van Sint Jan

Naast de rijke geschiedenis van het klooster en de Zusters van Liefde is het klooster nog vol in bedrijf en bewoond. De zusters zijn in 1988 terug naar Tilburg gegaan en nu wonen de Broeders van Sint Jan hier. De broeders maken deel uit van een internationale gemeenschap en hebben verschillende nationaliteiten. Zo zijn er Franse broeders, is er een broeder uit Oostenrijk en pater Thomas, is deels in ons eigen Den Haag opgegroeid.

Klooster Broeders van Sint Jan aan de Oude Molstraat | Beeld: Gastredacteur Christiane

Brouwerij

Sinds 2014 is er officieel een brouwerij in het klooster te vinden. Deze bieren worden in de kloosterwinkel verkocht en krijgen zeer goede recensies. Wat nog leuk is om te weten is dat de kloosterwinkel nu wordt uitgebreid en dat het ook een koffiecorner zal krijgen. De boodschap van de Broeders van verbroedering en naastenliefde is in veel terug te vinden in het klooster. Is het nu een lezing, de zelfgemaakte lekkernijen of wanneer je de stilte opzoekt in de kapel. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook:

Wat is er gebeurd met de Haagse art deco bioscopen?

Dit weet je misschien niet, maar Den Haag heeft een aantal art deco bioscopen! (Art deco was een pop...

5 x mysterieuze beelden in Den Haag

Ken je dat? Dat je oog ergens op valt en duizend vragen door je hoofd schieten? Den Haag kent heel v...

adv.