Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het wereldberoemde Felix kattenvoer is gewoon een Haags product!

Door Henderson 6 december 2019

Haagse Hopjes, Solex brommers, de eerste centrale verwarming en dan nog niet te spreken over wat Constantijn Huygens allemaal als Hagenees heeft uitgevonden. In Den Haag zijn best veel producten ontwikkeld of uitgevonden zoals de meeste mensen misschien wel weten. Maar wist je dat het wereldberoemde kattenvoer merk Felix een Haagse uitvinding is?

Met duizend gulden die hij had geleend begon Pieter Herbert Verseveldt in 1926 aan de Frederik Hendriklaan 204 in Den Haag een winkel in vogelvoer en hondenbrood. Rond 1927 kwam hij op het geniale idee om de kruimels van het hondenvoer met vis en vlees te vermengen, dit mengsel te drogen en te verbrokkelen. Hierdoor ontstond, in de achterkamer van de winkel, de productie van het eerste kattenvoer in harde brokjes. Hij verkocht dit in zakjes van papier met hierop de tekst Verseveldt’s kattenbrood.

Felix

Toen bleek dat het product in een reële behoefte van consumenten voorzag en als zoete broodjes over de toonbank verdween,  werd gezocht naar een aansprekende naam. Een Engelse vrouw die vaste klant was in de winkel van het kattenbrood noemde de reclame kat die altijd op de toonbank stond steeds Felix (Felix the Cat), naar de in de jaren 30 populaire Amerikaanse tekenfilm. Pieter Herbert nam deze naam voor zijn product over en liet zijn nieuwe naam van Felix kattenbrood en het ontworpen logo, een kat met gekromde rug en omhoog staande staart, op de nieuwe felgeel gekleurde papieren zakjes drukken.

Felix in Laak

In 1929 werd de Felix kattenbroodfabriek in een pakhuis aan de Rijswijkseweg opgericht. Al na twee jaar werd de nieuwgebouwde fabriek aan de 1e Van der Kunstraat 114-116 betrokken met een geheel geautomatiseerde productie. Aangezien Pieter Herbert zelf een dierenwinkel had gehad wilde zijn vroegere collega’s, waarschijnlijk uit jaloezie, zijn product niet verkopen. Daarop besloot hij als eerste in Nederland dierenvoeding via de kruideniers te verkopen. Deze verkooplijn werd een groot succes in heel Nederland. Het succes werd nog eens extra versterkt door een goede reclame campagne. Zo verscheen wekelijks een verhaal van Felix in een radiogids en waren er aparte boekjes over deze kat te koop.

Kattenbrood

Tot in de jaren 70 was ‘Felix Kattenbrood’ het enige kattenbrood, dat op de Nederlandse markt te koop was. Een uitbreiding van het bedrijf vond in 1955 plaats door toevoeging van Bonzo hondenvoer. In 1960 werd de gehele productie verplaatst naar Etten-Leur. Begin 1994 werd de fabriek aan de 1e Van der Kunstraat gesloopt en verdween de allerlaatste herinnering aan dit bijzondere Haagse bedrijf.

Lees ook:

Lars is legofan: ‘Als kind wilde ik al kastelen bouwen’

Hagenaar Lars Troost is volwassen én een echte legofan. Dat betekent dat hij straks niet zonder kind...

Opmerkelijk: deze Haagse kat rijdt mee met tram 2

Pak je wel eens tram 2? Dan heb je vast wel eens naast kat Bowie gezeten. "Ik heb haar al zo vaak bi...

Vroeger droeg Leo Versace, nu koopt hij bij de kringloop

Elke week vragen we Hagenaars op straat wat ze dragen en waar ze shoppen. Deze week Leo Brouers (65)...

adv.