De Haagse Grote Kerk was ook bijna verwoest door een grote brand

Door Joyce Hoogland 16 april 2019

Wat verschrikkelijk van de Notre Dame in Parijs! De historische kerk, 856 jaar oud, is zwaar beschadigd door een grote brand. De hele avond en nacht was het onzeker of het gebouw nog te redden was. In Den Haag hebben we ook een mooie, oude kerk. Deze was ook bijna verloren gegaan na een flinke brand.

Een brand in zo’n mooi gebouw doet ons beseffen dat we van geluk mogen spreken dat Den Haag nog zo veel oude gebouwen heeft.

Brand Grote Kerk

In 1539 sloeg de bliksem in de toren van de Grote Kerk in Den Haag en brak er een brand uit. De toren én ook de kerk raakten daarbij zwaar beschadigd. Het uurwerk en de klokken zijn verloren gegaan. Ook zijn maar liefst 40 huizen rondom de kerk door de brand verwoest.

De kerk werd opnieuw opgebouwd, maar zal nooit meer zo zijn als voor 1539. Zo waren bijna alle originele gebrandschilderde ramen verwoest en werd de toren in een andere stijl herbouwd.

De toren was in gotische stijl gebouwd maar in 1542, toen de herstelwerkzaamheden klaar waren, zaten we in de Renaissance en daarom kreeg de toren toen de vorm die bij die tijd paste.

Tweede brand

In 1702 sloeg er weer bliksem in. Een mooi verhaal over die inslag: Hagenaar Abraham Streng rende de 321 treden van de toren omhoog om het vuur te doven met zijn nachthemd en zo de toren te redden.

Lees ook:

Haagse Toren, Grote Kerk Den Haag

Het adembenemende uitzicht vanaf de Haagse Toren

Dit moet elke Hagenaar/Hagenees een keer doen: De toren van de Grote Kerk beklimmen. Je moet flink w...

Mysterie: Hier in Den Haag vind je rijke stinkerds

Je kent vast de uitdrukking ‘rijke stinkerd’ wel. Maar waar komt die uitdrukking vandaan? Stinkt het...


Meer over Grote of Sint-Jacobskerk ontdekken?

Grote of Sint-Jacobskerk

kerken

Rond de Grote Kerk 12, Den Haag

Bekijk meer:kerken

adv.