Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Standbeeld: daarom staat er een dubbele torso voor de Muzentoren

Door Lizette Bremer 6 juni 2020

Zoveel prachtige standbeelden in Den Haag, waar we vaak gewoon voorbijlopen. Zonde! Want wie zijn deze stenen personen, die er al jarenlang in weer en wind staan? Deze week vragen wij ons af wat die torso voor de Muzentoren (Wijnhaven) toch betekent.

Het is eigenlijk best een opvallend beeld, als je er wat beter naar kijkt. Een mannelijke torso met hoofd, zonder armen en benen. Om het nog vreemder te maken heeft het beeld een ‘tweelingbroer’ aan z’n rug geplakt, die de andere kant opkijkt. Net een Siamese tweeling.

Tekst gaat verder onder de foto 

Lichte en donkere kanten

Het beeld is gemaakt door Rob Krier (1938). Hij heeft het ‘ Light and Darkness’ genoemd en weegt in totaal bijna 3.000 kilo (!). Rob Krier is naast beeldhouwer, filosoof en professor ook architect: hij was onder andere verantwoordelijk voor de Resident. Dat is die nieuwe wijk tussen Herengracht, Oranje Buitensingel en de Fluwelen Burgwal. En hij heeft óók de Muzentoren zelf ontworpen.

Rob Krier is een echte ‘urbanist’, een kunstenaar die de stad bestudeert en de mensen die erin wonen. Ook ‘ Light and Darkness’ is een urbanistisch kunstwerk waarbij de lichte en donkere kanten van een stad centraal staan. Er is bijvoorbeeld welvaart maar ook (verborgen) armoede. De torso die je op de hoofdfoto ziet staat voor het licht, de achterste gebogen torso voor de duisternis.

Bronnen: Robkrier.de, archined.nl, Wikipedia

Lees ook:

Foto’s: Bij deze nieuwe tentoonstelling over Delfts Blauw ging koningin Máxima op bezoek

In Den Haag kan het! Onze koningin kwam afgelopen week langs bij het Kunstmuseum. Op de fiets! Ze na...

Getver, druppel op je hoofd! Hier komen deze mysterieuze druppels vandaan

Ken je dat? Ben je heerlijk aan het wandelen door Ockenburgh of Clingendael en vallen er opeens alle...

Daarom is de berm langs de N14 bij Mariahoeve bezaaid met bloemen

Ziet dat er even gezellig uit, al die bloemen langs de N14 bij Mariahoeve! Deze 'Honey Highway' is a...

 

 

adv.