8 x onmogelijke straatnamen in Den Haag

‘Kun je dat even spellen?’ Lang niet iedereen woont in de Piet Heijnstraat, Tomatenstraat of aan Prinsegracht. Er zijn ook mensen die hun straatnaam letter voor letter moeten spellen als ze even hun adres moeten doorgeven. Standaard de ‘hoe schrijf je dat?’ als iemand vraagt waar je gaat wonen. The struggle is real! Wij hebben een aantal onmogelijke straatnamen gevonden. Onmogelijk, misschien niet helemaal, maar bijzonder zijn deze straatnamen zeker!

Rhododendronstraat

onmogelijke straatnamen
Screenshot Google Maps

Rhododewattes? Dit is geen straatnaam voor mensen met dyslexie. Zelfs voor mensen zonder dyslexie is het even drie keer kijken. Wij kunnen ons dus helemaal voorstellen dat mensen die aan deze straat wonen, hun adres vaak moeten spellen. De rhododendron is een struik met bloemen die de kleuren paars, wit, roze en rood kunnen hebben. De struik ziet er mooi uit, maar het is oppassen geblazen met dieren in de buurt. De blaadjes van de rhododendron zijn giftig voor dieren. Je vindt deze straat in de Heesterbuurt, achter het Valkenboskwartier.

De Savornin Lohmanlaan

onmogelijke straatnamen
Screenshot Google Maps

En natuurlijk hebben we in Den Haag ook het De Savornin Lohmanpad en De Savornin Lohmanplein. Woon je aan één van deze adressen (al staan er aan het pad geen huizen), dan heb je de naam vast al vaak moeten spellen. Wist je dat De Savornin Lohman alleen een achternaam is? Met de voornamen erbij is het helemaal een mond vol: Alexander Frederik de Savornin Lohman. Alexander was een Nederlands staatsman. Hij werd in 1873 geboren in Groningen en overleed in 1924 in Den Haag.

In Den Haag ligt het De Savornin Lohmanplein aan de Laan van Meerdervoort. De gelijknamige laan en het pad lopen vanaf het plein rechtstreeks door naar strandslag 7 in het Westduinpark.

Kamerlingh Onnesplein

kamerlingh onnesplein
Screenshot Google Maps

Deze naam is niet moeilijk om uit te spreken, maar wel een naam waarvan wij denken dat mensen die er wonen de naam vaak moeten spellen. Het Kamerlingh Onnesplein is vernoemd naar de natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes. Deze slimme meneer is ook nobelprijswinnaar. Op 10 juli 1908 maakte hij als eerste persoon helium vloeibaar, bij een temperatuur van -269°C.

Het Kamerlingh Onnesplein ligt in het Regentessekwartier.

Hammarskjöldlaan

onmogelijke straatnamen
Screenshot Google Maps

Bij deze laan zou je bijna denken dat we in Zweden beland zijn. Wij denken dat ook dit een straatnaam is die vaak gespeld moet worden. Je vindt deze laan in Rijswijk. Dag Hammarskjöld was een Zweedse diplomaat en hij was vanaf 10 april 1953 secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Helaas liep het niet zo goed met hem af. Op 18 september 1961 stierf hij door een vliegtuigongeluk tijdens zijn vredesmissie in Congo. Hij kreeg na zijn dood in 1961 de Nobelprijs voor de Vrede.

Lynckerstraat

lynckerstraat
Screenshot Google Maps

Deze straatnaam is niet moeilijk, maar wel eentje die je áltijd zal moeten spellen als iemand om je adres vraagt. Klinkt als ‘linkerstraat’, maar dan een beetje anders. Lyncker is ook heel iets anders, of eigenlijk; heel iemand anders.

Lyncker was een Haagse porseleinfabriek. De meneer J.A. Lynker startte in 1773 als koopman van porselein op de Haagse kermis. Zijn eerste fabriek zat aan de Begijnestraat. De fabriek verhuisde later naar de Dunne Bierkade. Uiteindelijk is het bedrijf gestopt in 1801, toen J.F Lyncker, de zoon van meneer J.A. Lyncker overleed. Serviezen van Lyncker hebben als merkteken de Haagse Ooievaar.

Lippe-Biesterfeldweg

Screenshot Google Maps

Nog zo’n straatnaam die je toch echt even moet spellen als iemand je nieuwe adres vraagt. Lippe-Biesterfeld was een vorstendom in Duitsland. Prins Bernhard was de laatste afstammeling van dit vorstenhuis. Toen Prins Bernhard met prinses Juliana trouwde, werd de koninklijke titel Lippe-Biesterveld Nederlands.

Ook prinses Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet dagen deze naam en prinses Christina (die in 2019 overleed) droeg deze naam. De naam Lippe-Biesterveld zal met de prinsessen uitsterven, want de naam is alleen in de mannelijke lijn overerfbaar. Koning Willem-Alexander draagt de naam dus niet.

Lisztstraat

lisztstraat
Screenshot Google Maps

Dit is geen moeilijke straatnaam, maar wel eentje die je vaak zal moeten spellen en misschien even twee keer moet kijken als je de naam ziet. Deze straat is vernoemd naar de Hongaarse componist Franz Liszt. De componist leefde in de 19e eeuw en heeft verder geen banden met Den Haag. De straat ligt in de wijk Waldeck, in Loosduinen waar veel straten vernoemd zijn naar bekende componisten.

R.J. Schimmelpennincklaan

Screenshot Google Maps

Deze laan ligt in de wijk Zorgvliet, waar veel ambassades en ambassade-woningen staan. De laan is vernoemd naar Rutger Jan Schimmelpenninck. Hij was een afstammeling van Gelderse Adel, van het huis Schimmelpenninck van der Oye.

Rutger Jan was advocaat, ambassadeur voor de Bataafse Republiek en politicus. Hij leefde van 31 oktober 1761 tot 15 februari 1825. Als politicus was hij het hulpje van keizer Napoleon Bonaparte. Rutger Jan Schimmelpenninck woonde in die tijd (vanaf 1804) in Huis Ten Bosch en reed iedere dag naar het Binnenhof om daar te werken als raadspensionaris. Hij hield er zelfs een heuse hofhouding op na.

Onmogelijke straatnamen en meer

We hebben eerder grappige en onmogelijke straatnamen gevonden. Zo zijn er in de afgelopen jaren ook straatnamen bij gekomen. en kende je de opvallende verhalen achter deze straatnamen al?

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Genieten van Den Haag

Ga naar “Fotoserie: de première van de nieuwe K3 show in Den Haag”

Fotoserie: de première van de nieuwe K3 show in Den Haag

Ga naar “Haal je wandelschoenen maar tevoorschijn: de 70e Duinenmars komt eraan”

Haal je wandelschoenen maar tevoorschijn: de 70e Duinenmars komt eraan

Aangeboden door Duinenmars

Duinenmars met het hele gezin
Ga naar “Quiz: hoeveel plekken in Den Haag herken jij van bovenaf?”

Quiz: hoeveel plekken in Den Haag herken jij van bovenaf?

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Bubble Tea. € 3,99”

Bubble Tea. € 3,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Björn Borg sneakers 36 t/m 42 € 37,99”

Björn Borg sneakers 36 t/m 42 € 37,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Geldig t/m 25 september 2022

Vacatures

Ga naar “Storingsmonteur”

Storingsmonteur

 • RECO
 • Fulltime
StoringsmonteurStoringsmonteur

Topper

Ga naar “Administratief projectassistent”

Administratief projectassistent

 • Bakkerij Victor Driessen Mezenlaan
 • Fulltime/Parttime
Victor Driessen Mezenlaan

Agenda

Ga naar “Sinfonia classics vioolconcert Mendelssohn”

Sinfonia classics vioolconcert Mendelssohn

 • Sinfonia Rotterdam
 • 5 oktober 2022
Sinfonia RotterdamSinfonia Rotterdam

Topper

Ga naar “Creëer jouw visie-moodboard”

Creëer jouw visie-moodboard

 • iederal
 • 23 november 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Bosbaden-ontspanning in het bos”

Bosbaden-ontspanning in het bos

 • iederal
 • 25 september 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper