Advertentie wordt geladen…

Negen leuke weetjes over de Japanse Tuin (en een filmpje!)

De Japanse Tuin is echt een prachtig stukje Den Haag. Al een jaar hebben we er niet van kunnen genieten, en ook dit voorjaar blijft de tuin dicht. Het Haagse Groen heeft een mooi filmpje gemaakt én Remco Bouchier, groenbeheerder, weet een aantal leuke feitjes over de tuin.

Advertentie wordt geladen…

Remco Bouchier is groenbeheerder van Den Haag en weet alles van de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael. Hij komt er zelf ook graag om te onthaasten. Helaas gooit de wereldwijde coronacrisis roet in het eten en blijft de tuin ook dit jaar weer dicht voor publiek. Daarom nemen we je graag online mee in een filmpje. Maar wat weet jij eigenlijk over de tuin?

9 x weetjes over de Japanse Tuin in Den Haag:

1. Privétuin van de barones Daisy

Wist je dat de Japanse Tuin de privétuin was van de barones Daisy van Brienen, eigenaresse van Landgoed Clingendael? Freule Daisy leefde van 1871 tot 1939. Alleen genodigden mochten in de tuin komen. De tuin was vroeger dus nooit open voor publiek. Pas sinds de jaren ’60 zijn bezoekers welkom. 

Freule Daisy (Haags Gemeentearchief)

2. Nelis, de trouwe tuinman 

De Japanse tuin wordt al meer dan twintig jaar verzorgd door tuinman Nelis. Van zijn voorganger leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Een Japanse Tuin onderhouden is nogal wat, want hij staat vol bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud. Bovendien is Japans snoeien een vak apart; het wordt ook wel wolkensnoei genoemd. “Japanners bekijken het tak voor tak, blad voor blad en laag voor laag. Bij Japanse bomen en planten is de gelaagdheid erg belangrijk. Je moet er doorheen kunnen kijken”, zegt Nelis. 

Tuinman Nelis hoeft zich geen dag te vervelen in de Japanse Tuin. Onderhoud genoeg!

3. Oudste Japanse Tuin van Nederland

De Japanse Tuin is de oudste Japanse tuin van Nederland. “Het bewijs staat op een steunbalk in de nok van het theepaviljoen. Daar staat de datum ‘9-7-1913’. Een aannemer kwam daar per toeval achter toen hij het paviljoen opknapte”, vertelt Remco. Freule Daisy liet de tuin tussen 1903 en 1913 aanleggen met tuinornamenten die zij had meegenomen van haar reizen uit Japan. In 2001 werd de tuin een rijksmonument. En met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter is het ook nog eens de grootste van ons land.

De Japanse Tuin in de lente.

4. Zo verjaag je boze geesten!

Een Japanse tuin kan natuurlijk niet zonder een rood bruggetje… Dat staat niet alleen symbool voor vreugde, hij weert ook boze geesten af, zegt men. Naast het rode bruggetje zie je de uitbundige blauwe regen. “Barones Daisy plantte de heesters op maar liefst tien plekken in de tuin. Sommige takken stammen uit de vorige eeuw en je ziet dat de heesters dankzij stokjes over het water groeien”, zegt Remco.

Een Japanse tuin kan natuurlijk niet zonder een rood bruggetje.

5. Niet alles komt uit Azië

Je zou denken dat er in de tuin alleen Japanse en Chinese bomen en planten staan. Niets is minder waar. In deze Japanse Tuin staan ook gunnera’s uit Chili en Amerikaanse eiken.

Niet alle planten en bomen in de tuin komen uit Azië.​

6. Maximaal verrassingseffect

Rechte paden, daar houden ze niet van in Japan. Dat trekt slechte geesten aan. Paden moeten slingeren en kronkelen zodat er altijd iets te ontdekken valt. “Toch heeft de Japanse Tuin wel een kaarsrecht eikenpaadje. De eikenbomen van het laantje moeten het mos tegen fel zonlicht beschermen”, zegt Remco.

Paden moeten slingeren en kronkelen in Japanse tuinen, toch is dit eikenlaantje kaarsrecht.

7. Voor de mooiste plantjes moet je soms bukken

In de natuur zien we het vaak over het hoofd, maar voor een Aziatische tuin is het een onmisbaar plantje: mos. In de Japanse Tuin groeien wel veertig verschillende soorten! Mos groeit het best in de schaduw. Als we er weer heen mogen, moet je maar eens bukken. Je zult zien: het ene mos is het andere niet. Dit groene tapijt maakt de tuin trouwens ook heel kwetsbaar. Vandaar dat de Japanse Tuin, in normale jaren, slechts acht weken per jaar open is. Bezoekers gaan soms, zonder dat ze het door hebben, op het mos staan en beschadigen de tuin.

In de Japanse Tuin groeien wel veertig verschillende soorten mos.

8. Zoek de schildpad!

In de Japanse Tuin ‘woont’ in de vijver een reuzenschildpad, een van de meest opmerkelijke symbolen van de tuin. “Het eilandje van steen heeft, als je goed kijkt, de vorm van een schildpad. Met een kop, twee poten en een rug die is bedekt met mos. In Japan staat de schildpad symbool voor een lang leven, kracht en betrouwbaarheid”, vertelt Remco.

In Japan staat de schildpad symbool voor een lang leven, kracht en betrouwbaarheid. (Foto: Groei!)

9. Springen over wensstenen

Als je door de tuin zou mogen wandelen, zou je wensstenen tegenkomen. “Ze staan symbool voor elke stap die je in het leven zet. Kleine wenssteentjes zie ik vaak liggen in het tempeltje rond het beeld van Jizo Bosatsu, de beschermer van vrouwen, kinderen en reizigers. Die steentjes hebben bezoekers neergelegd”, vertelt Remco.

Zo ziet Jizo eruit. Dit beeldje is niet in de Japanse Tuin te vinden. 

10. Liever drie, vijf, zeven dan twee, vier, zes

Je vroeg je natuurlijk al af waarom we een top-9 in plaats van een veel logischere top-10 hebben gemaakt. Volgens Japanners zijn oneven getallen natuurlijke getallen. Ze zien er positieve symbolen voor voortreffelijkheid in. Zo kun je dus beter geen twee of vier bomen planten, maar liever drie, vijf of zeven. En zo kunnen we dus maar beter negen weetjes maken dan tien…

Geniet thuis van de Japanse Tuin in dit filmpje:

Landgoed Clingendael

De Japanse Tuin is dicht, maar park Clingendael is natuurlijk gewoon open. Het is een echt wandelpark. De meeste paden zijn verhard en daardoor is het landgoed heel toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Op Clingendael kun je twee routes volgen van verschillende afstanden. Ook loopt er een ruiterroute door het duinbos van Clingendael. 

Clingendael voor de kleintjes
Achter Huys Clingendael en de oud-Hollandse tuin ligt speeltuin De Gees waar kinderen kunnen klimmen op het klimfort. Ook is er een grote speelweide waar kinderen kunnen spelen, je heerlijk kunt picknicken of gewoon rustig een boek kunt lezen.

Bereikbaarheid 
Clingendael is het hele jaar gratis toegankelijk en te bereiken via de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. Ook op de Van Alkemadelaan, de Ruychrocklaan en de Van Ouwenlaan zijn er ingangen naar het park. Er is een onbewaakte fietsenstalling bij de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. Het parkeren van auto’s is niet toegestaan, maar rond het landgoed kun je langs de weg wel parkeren. Voor wie met het openbaar vervoer reist, kan bus 20 nemen naar Landgoed Clingendael.

Lees ook..

Meer in deze categorie

Genieten van Den Haag

Ga naar “Blote piemel op het strand: moet kunnen of zwembroek aan? Dit vinden onze lezers”

Blote piemel op het strand: moet kunnen of zwembroek aan? Dit vinden onze lezers

Ga naar “Daarom hangen er zakjes aan de bomen rond de Hofvijver”

Daarom hangen er zakjes aan de bomen rond de Hofvijver

Ga naar “Indebuurt Den Haag als ‘app’ op je telefoon: zo regel je dat”

Indebuurt Den Haag als ‘app’ op je telefoon: zo regel je dat

In onze gids

Ga naar “Kyatcha”

Kyatcha

 • Sushi restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Dolly”

Dolly

 • Noordeinde 198
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Pompke”

Pompke

 • Pompstationsweg 2 bos
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “10% korting op alle proefpakketten”

10% korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 6 juli 2021

Topper

Ga naar “naadloos ondergoed vanaf € 5,00”

naadloos ondergoed vanaf € 5,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Biker short € 13,00”

Biker short € 13,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179”

PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179

 • BCC
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Philips espresso- machine EP1220/00 € 229,00”

Philips espresso- machine EP1220/00 € 229,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 19 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Store Manager bij My Jewellery”

Store Manager bij My Jewellery

 • My Jewellery
 • Parttime

Topper

Ga naar “International Sales Manager”

International Sales Manager

 • Fulltime
Ga naar “Online Growth Marketeer”

Online Growth Marketeer

 • Fulltime
Ga naar “Content Marketeer”

Content Marketeer

 • Fulltime
Ga naar “Receptioniste m/v Den Haag”

Receptioniste m/v Den Haag

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Den Haag Outdoor 2021”

Den Haag Outdoor 2021

 • 28 augustus 2021
Ga naar “Modetentoonstelling over Dior”

Modetentoonstelling over Dior

 • Kunstmuseum Den Haag
 • 16 oktober 2021
Ga naar “Live on the Beach 2021”

Live on the Beach 2021

 • 4 september 2021
Zangeres Anouk tijdens strandconcert Live at the Beach 2017. Foto ANP