Wie plakt toch al die muntjes op straat?

Door Joyce Hoogland 9 juli 2017

Wanneer je over de Korte Poten loopt, loop je letterlijk over het geld. Op straat zijn namelijk allemaal muntjes vastgeplakt. Maar waar komen die muntjes vandaan? Wij gingen op onderzoek uit!

De dader van het kunstwerk was snel gevonden. Recep Isik, de eigenaar van schoenmakerij De Halve Zool, heeft de muntjes op de straat geplakt. “Ik had veel verschillende muntjes van allerlei vakanties. Dus ik dacht ik plak ze op voor mijn winkel om de straat een beetje op te fleuren. Het ziet er beter uit dan kauwgom.” Het straatkunstwerk begon met muntjes uit 20 verschillende landen. Onderhand liggen er muntjes uit 80 verschillende landen!

muntjes halve zool

Hele wereld

Recep Isik geniet zichtbaar van zijn werk. “Van bovenaf zie je de mensen over het geld lopen!” Ook symboliseren de muntjes de vrijheid van Den Haag, dit soort dingen kunnen hier. Om voorbijgangers te enthousiasmeren mee te helpen met de collectie heeft Recep een plakkaat laten maken. In het Engels staat daarop dat mensen hun muntjes kunnen doneren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de hele wereld hier op straat ligt. Recep heeft alle muntjes (De Europese zijn van voor de euro) allemaal mooi gesorteerd. Langs de rand van het putje zijn bijvoorbeeld dollars uit Amerika en Canada te vinden, ook heeft de schoenmaker allerlei munten uit het Midden-Oosten bij elkaar gelegd. Als je er meer over wilt weten moet je echt even in de schoenwinkel binnenlopen, want Recep kan over elk muntje iets vertellen!  “Ik heb hele bijzondere exemplaren. Bijvoorbeeld een Noorse kroon uit de Tweede Wereldoorlog en een muntje uit de Sovjet Unie.”

Guinness book of records

De muntjes liggen er pas 5 weken maar Hagenezen/Hagenaren én de toeristen hebben ze al gevonden. Regelmatig stopt een toeristentour om even foto’s te maken. Als straks het Binnenhof in verbouwing is wordt dat misschien wel veel meer. Dankzij alle positieve aandacht bedacht Recep om het Guinness book of records te bellen. “Het bleek dat er nergens in heel de wereld zo’n project als dit is. Dus ik kan sowieso in dat boek komen. Ik ga straks op vakantie en in september ga ik de officiële papieren invullen. Ik hoop dan ook uit 100 verschillende landen muntjes te hebben.”

Ondanks dat de muntjes heel goed vastgelijmd zijn raken er wel eens een paar zoek. “Misschien dat mensen het voor hun eigen verzameling meenemen?” vraagt Recep zich af. De buurvrouw van juwelier de Goudshop denkt dat het door de veegwagen komt. “Eigenlijk zou de gemeente ons moeten helpen door er bijvoorbeeld een beschermende laag op te leggen.” Zij en Recep moedigen de gemeente aan om een keertje te komen kijken. “Dit is zo’n goede reclame voor de stad. Het is nu al een trekpleister!”

De Halve Zool

schoenmakers

nu gesloten09:00 - 18:00

Korte Poten 6, den Haag

Bekijk meer:schoenmakers

Meer over

Mysteries