Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wie plakt toch al die muntjes op straat?

Door Joyce Hoogland 22 maart 2020

Wanneer je over de Korte Poten loopt, loop je letterlijk over het geld. Op straat zijn namelijk allemaal muntjes vastgeplakt. Maar waar komen die muntjes vandaan? Wij gingen op onderzoek uit!

De dader van het kunstwerk was snel gevonden. Recep Isik, de eigenaar van schoenmakerij De Halve Zool, heeft de muntjes op de straat geplakt. “Ik had veel verschillende muntjes van allerlei vakanties. Dus ik dacht ik plak ze op voor mijn winkel om de straat een beetje op te fleuren. Het ziet er beter uit dan kauwgom.”

Het straatkunstwerk begon met muntjes uit 20 verschillende landen. Onderhand liggen er muntjes uit meer dan 80 verschillende landen!

Tekst gaat verder onder de foto

Muntjes Recep Isik
Foto: Joyce Hoogland

Hele wereld

Recep Isik geniet zichtbaar van zijn werk. “Van bovenaf zie je de mensen over het geld lopen!” Ook symboliseren de muntjes de vrijheid van Den Haag, dit soort dingen kunnen hier. Om voorbijgangers te enthousiasmeren mee te helpen met de collectie heeft Recep een plakkaat laten maken. In het Engels staat daarop dat mensen hun muntjes kunnen doneren.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de hele wereld hier op straat ligt. Recep heeft alle muntjes (De Europese zijn van voor de euro) allemaal mooi gesorteerd. Langs de rand van het putje zijn bijvoorbeeld dollars uit Amerika en Canada te vinden, ook heeft de schoenmaker allerlei munten uit het Midden-Oosten bij elkaar gelegd.

Als je er meer over wilt weten moet je echt even in de schoenwinkel binnenlopen, want Recep kan over elk muntje iets vertellen!  “Ik heb hele bijzondere exemplaren. Bijvoorbeeld een Noorse kroon uit de Tweede Wereldoorlog en een muntje uit de Sovjet Unie.”

Zoek

Mensen stoppen regelmatig bij de muntjes om even foto’s te maken.

Ondanks dat de muntjes heel goed vastgelijmd zijn raken er wel eens een paar zoek. “Misschien dat mensen het voor hun eigen verzameling meenemen?” vraagt Recep zich af. De buurvrouw van juwelier de Goudshop denkt dat het door de veegwagen komt. “Eigenlijk zou de gemeente ons moeten helpen door er bijvoorbeeld een beschermende laag op te leggen. Dit is zo’n goede reclame voor de stad. Het is nu al een trekpleister!”


Meer over De Halve Zool ontdekken?

De Halve Zool schoenmakers

Gesloten09:00 - 18:00

Korte Poten 6, den Haag

Bekijk meer:schoenmakers

Lees ook:

Den Haag in close-up #1: waar is deze foto gemaakt?

Waarschijnlijk denk jij Den Haag behoorlijk goed te kennen, maar in hoeverre kijk je écht naar jouw ...

Mysterie opgelost: Dit is het hondje bij het standbeeld van Willem van Oranje op het Plein

Iedereen die op het Plein is geweest, heeft het standbeeld van Willem van Oranje weleens gezien. Maa...

Haags mysterie: dit betekent het als je een tiewrap aan je fiets vindt

Misschien heb je het nog nooit gezien, maar let er eens op: veel fietsen in Den Haag worden voorzien...

Meer over

Mysteries

adv.