Wat doen stropers met Haagse zwanen?

Door Joyce Hoogland 14 april 2019

Dit heftige nieuws kwam vorige week bij ons binnen: ‘Zwanenstropers actief in Den Haag’. Wat verschrikkelijk! Een kenner wist zelfs te vertellen dat er, in het centrum, van de veertig zwanen nog maar vier over zijn. Maar wat doen stropers met die mooie beesten?

De kenner had met eigen ogen gezien dat zwanen aan hun nek uit het water werden getrokken. Ook was er nieuws dat mannen zelfs met een harpoen op de vogels jaagden. “We missen meerdere zwanen en wilde ganzen’’, zei agent Buck van bureau Hoefkade.

Wat doe je met een zwaan?

Dit is natuurlijk verschrikkelijk, maar wat doen stropers met die zwanen? Wij stelden de vraag aan vogelopvang De Wulp. “We kunnen hier weinig over vertellen, wel weten we dat zwanen gegeten worden.”

Waar ze gegeten worden weten we niet, wij hebben ze nog niet op het menu zien staan. Wist je trouwens dat in de Middeleeuwen zwaan een delicatesse was? Alleen de elite aten ze.

Jagen verboden

De wilde zwaan is een beschermde inheemse diersoort en daarom is het verboden om deze dieren te vangen of doden. Het schijnt wel dat er uitzonderingen zijn, maar niet in Zuid-Holland.

Lees ook:

Zwanenstropers actief in Den Haag: ‘Ze trokken de dieren aan hun nek uit het water’

Gisterochtend zagen centrumbewoners hoe drie mannen met een harpoen, aan de Boomsluiterskade, op gan...

adv.