Waarom verkopen (Haagse) benzinestations haardhout?

Door Joyce Hoogland 11 februari 2018

Bij tankstations in heel Nederland, en dus ook in Den Haag, kun je naast tanken en koffie drinken ook hout voor de open haard kopen. We kijken daar tegenwoordig niet van op, maar als je er bij stilstaat is het toch een beetje vreemd.

Wij, van indebuurt, zijn niet de enigen die zich afvragen waarom tankstationhouders haardhout verkopen. De journalisten van het programma ‘Bureau kijk in de vegte’ van radio 2, liepen met dezelfde vraag rond.

Haardhout

Radio 2 heeft het antwoord gevonden bij Ewoud Klok, pomphouder én voorzitter van de belangenvereniging van tankstations: “Vroeger waren supermarkten in het weekend dicht. Bij tankstations kon je toen je ‘vergeten’ boodschappen kopen zoals maandverband, lectuur en ook hout voor de open haard. Daarbij is het een groot artikel. Mensen vinden het dus fijn om de auto recht voor de shop te parkeren en zo hup het hout in de achterbak te gooien.” Conclusie: het is ooit zo ontstaan en we zijn het nu zo gewend dat het aanbod van haardhout is gebleven. Het hele interview hoor je hier.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom zijn er in Den Haag twee grote treinstations? En wat doet die grote banaan in het Zuiderpark?Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn nu op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Den Haag.

Meer over

Mysteries