Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat doet die muur daar aan de kade van de Zuidwal?

Door Joyce Hoogland 4 februari 2018

Aan de kade van de Zuidwal staat een muur. Hij lijkt daar zomaar zonder functie te staan. Iets verderop, bij de ophaalbrug, staat ook zo’n loze muur. Handig om je fiets tegenaan te zetten, maar waarom staan die muren er nou echt?

Tijdens onze zoektocht naar het antwoord, kwamen wij in contact met Chris Schram van de Willemsvaart. Regelmatig vaart hij met de rondvaart door de Haagse grachten en vertelt daarbij van alles over de stad. Hij zal dus vast wel weten waar die muren voor zijn.

Ziekenhuis

Chris vertelt: “Vroeger stond er aan de Zuidwal een ziekenhuis. Aan die straat was een in- en uitgang voor ambulances. Even terzijde; in het ziekenhuis hadden ze toen een heel mooi systeem. De ambulances reden naar binnen en kwamen op een draaischijf te staan. Deze draaide vervolgens de ambulance om, zodat deze weer naar buiten kon rijden. Binnen was namelijk geen ruimte om te keren,” zo vertelt Chris. We hebben het idee dat deze Hagenees ons nog veel meer mooie verhalen kan vertellen. Maar wij kunnen niet langer wachten op het antwoord op de vraag: ‘Waar zijn die muren voor?’

Tekst gaat verder onder de foto

Zuidwal Den Haag. Foto Google View
Zuidwal Den Haag. Foto Google View

“De ambulances reden vaak met een flinke snelheid het ziekenhuis uit. Men was toen bang dat ze de gracht in zouden rijden. Een klein hekje houdt een ambulance niet tegen, dus daarom is er een muur gebouwd. Verderop aan de Zuidwal, bij de ophaalbrug, staat ook een muur. Daar is een bocht en mensen dachten dat ambulances de bocht uit konden vliegen. Zie je het al voor je, zo met twee wielen over de kaderand?” Of er een ambulance echt tegen één van de muren gereden is, weet Chris niet.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom zijn er in Den Haag twee grote trainstations? En wat doet die grote banaan in het Zuiderpark?Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn nu op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Den Haag.Meer over De Willemsvaart ontdekken?

De Willemsvaart

vrijetijd en uitgaan

De la Reyweg 202, Den Haag

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

Meer over

Mysteries

adv.