Waarom rijden er zo vaak koetsjes door Den Haag?

Door Joyce Hoogland 11 maart 2018

Zo’n beetje om de woensdag is er een ‘mini-Prinsjesdag’ in Den Haag. Koetsen, paarden en mannen in jacquet gaan dan richting Paleis Noordeinde. Daar is vervolgens nog een hele ceremonie. Hartstikke leuk allemaal, maar toch willen wij graag weten wat er aan de hand is. 

Het was niet moeilijk om dit mysterie op te lossen. Op de website van het Koninklijk huis staat namelijk heel duidelijk dat tijdens de ‘mini-Prinsjesdagen’ koning Willem-Alexander een nieuwe ambassadeur ontvangt. De ambassadeur wordt vanaf zijn/haar ambtswoning naar Paleis Noordeinde gebracht.

Ceremonie

De ambassadeur wordt natuurlijk niet in een stadsautootje naar de koning gebracht. Nee, de diplomaat wordt opgehaald met een galarijtuig. Voor de zwarte koets lopen twee of vier paarden. Ook zijn er twee bijrijders die, in galatenue, voorop rijden. En voor en achter elke koets rijden twee ruiters van de bereden marechaussee. Als je geluk hebt gaan er meerdere ambassadeurs naar de koning en is er een hele optocht! Vervolgens komt de ambassadeur aan bij het paleis. Daar krijgt hij/zij een eresaluut van vier tromroffels gevolgd door het volkslied van het land van de ambassadeur. Daarna wordt de erewacht geïnspecteerd en gaat de ambassadeur naar de balkonkamer.

Geloofsbrieven

In de kamer aangekomen overhandigt de ambassadeur twee geloofsbrieven aan de koning. Vanaf het moment dat de koning de brieven aanvaardt, is de nieuwe ambassadeur in functie. Het klinkt misschien een beetje ouderwets en dat is niet gek want de traditie stamt nog uit de middeleeuwen.

Wat er in die brieven staat? In de eerste staat dat de voorganger van de ambassadeur is teruggeroepen en in de tweede staat dat de diplomaat gemachtigd is om namens zijn staatshoofd of regering te spreken.

Tekst gaat verder onder de foto. 

De ambassadeur van de Republiek Sudan, Z.E. Hassan Ali Hassan Ali, overhandigt geloofsbrieven aan koning Willem Alexander op Paleis Noordeinde. ANP ROYAL IMAGES BAS CZERWINSKI
De ambassadeur van de Republiek Sudan overhandigt geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander. ANP Royal images Bas Czerwinski.

Kijken

Deze mini-Prinsjesdagen zijn een stuk rustiger dan de echte Prinsjesdag, dus je kunt best een keertje gaan kijken. Alleen verwacht niet de koning te zien, want die blijft lekker binnen. De ceremonies zijn altijd op woensdagochtend tussen 09.00 en 11.00 uur. Op de website van het Koninklijk huis kun je zien wat er dit jaar allemaal op de planning staat.

Let wel even op: Vanwege de werkzaamheden aan het Noordeinde tot aan het paleis is de ceremonie verplaatst naar de paleistuinen. Naar verwachting zal alles vanaf januari 2019 weer normaal zijn.

Lees ook:

Wilhelminaoord School in Bos

Waarom gaan alle Haagse schoolkinderen naar Wilhelminaoord?

Zat jij als kind op een Haagse basisschool? Dan is de kans groot dat je in groep 7 of 8 op werkweek ...

Meer over

Mysteries