Daarom moeten Japanners heel hard lachen om de naam Scheveningen

Door Joyce Hoogland 10 maart 2019

Heb je wel eens aan een Japanner verteld dat je uit Scheveningen komt? Waarschijnlijk stond hij/zij toen heel hard te lachen. Niet omdat onze badplaats nou zo komisch is, maar wel de betekenis van de naam. 

“Zodra een Japanner hoort dat er een badplaats bestaat met de naam Scheveningen, denkt diegene dat het een naaktstrand is”, vertelt Kazuko Suzuki in een artikel van het AD. De Japanse woont sinds 2002 in Nederland en werkt voor de organisatie Nederlandse en Japanse Handelsstichting.

Viezerik

‘Hoi, ik kom uit Scheveningen’, is vrij vertaald in het Japans: ‘Hoi, ik kom uit viezerik’. Want voor Japanners klinkt het woord Scheveningen meer als sukebeningen en Sukebe (スケベ) betekent een ondeugend of ontuchtig persoon ofwel een viezerik. Kazuko beschrijft de vertaling van de badplaats als ‘dirty old man’, of ‘viezerik’. “Een ondeugend iemand, die bijvoorbeeld de hele dag aan vrouwen denkt.”

De naam is ook in Japanse reisgidsen te vinden. “Daar wordt kort de betekenis van het woord omschreven, maar ook uitgelegd dat de badplaats helemaal niet zo vies is, maar juist een mooie plek,” aldus Suzuki.

Scheveningen in Japan

Scheveningen is niet alleen een kustplaats in Den Haag in Japan is er namelijk een restaurant met de naam Ginza Scheveningen. Dit restaurant is al 40 jaar gevestigd in het luxueuze winkeldistrict Ginza, hartje Tokio. Vooral vanwege de hilarische naam loopt het restaurant goed.

Bij binnenkomst hangt er een welkomstbericht in het Nederlands: ‘Dank u!’ en aan de muur naast een tafel hangt een oude poster van de kustlijn van Scheveningen. Op de menukaart staat één gerecht met de naam Holland. Je krijgt dan een omelet met spek en aardappelen. Verder staan er vooral pizza’s en pasta’s op het menu.

Om te achterhalen waarom het restaurant Ginza Scheveningen heet, moeten we ongeveer 40 jaar terug. De man die verantwoordelijk is voor de naam, runde in een hiervoor een reisbureau en reisde de wereld af, en kwam zo ook in het vissersdorp Scheveningen. Toen hij hoorde hoe men de naam Scheveningen uitsprak, geloofde de Japanner zijn oren niet.

 

adv.