Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Hier komt de naam van het Bronovo ziekenhuis vandaan

Door Joyce Hoogland 13 januari 2019

Het Bronovo ziekenhuis gaat hoogstwaarschijnlijk sluiten. Een ziekenhuis waar veel mensen nostalgische gevoelens bij hebben. Maar waarom heet het eigenlijk Bronovo? Wij gaan op onderzoek uit.

In 1864 kwamen drie Haagse dames met het idee om een diaconessen-inrichting op te richten. Dat was het begin van het Bronovo ziekenhuis.

Sara

Een diaconessen-inrichting is een protestants-christelijk ziekenhuis. Toen had het ziekenhuis dus nog niet de naam Bronovo. Dat gebeurde pas na het overlijden van de eerste directrice Sara Katharina de Bronovo.

Sara wie? Sara de Bronovo is geboren in Rotterdam en heeft bijna heel haar leven voor anderen gezorgd. Toen zij nog jong was werd haar moeder ziek en na dat haar moeder overleed moest Sara voor haar vader en de rest van het gezin zorgen. Nadat ook de vader van Sara overleed verhuisde ze naar Den Haag.

Hier maakte zij kennis met het diaconessenwezen en ze kwam in contact met Johan Basting, die de Nederlandse afdeling van het Rode Kruis aan het oprichten was. Sara zette zich voor beide doelen in én heeft vervolgens de Haagsche diaconessen-Inrichting opgericht. Dat begon met een opleidingsinstituut gericht op verpleging bij mensen thuis en een kleine ziekenkamer.

Bronovo

In 1865 werd het opleidingshuis tot ziekenverpleging aan de Kazernestraat geopend. Sara de Bronovo werd de directrice en gaf onder andere les in ziekenverpleging. Heel haar leven bleef ze betrokken bij het opleidingsinstituut.

Ze is zelfs naar de Frans-Duitse oorlog geweest om daar mensen te verzorgen. Maar na een maand moest ze alweer terug naar Den Haag, omdat hier te weinig personeel was.

In 1879 kwam er een nieuw, groot gebouw aan de Laan van Meerdervoort en met de verhuizing werd de naam veranderd in Ziekenhuis Bronovo, als eerbetoon aan de eerste directrice. Daar ontwikkelde Bronovo zich tot een echt ziekenhuis met aparte zalen voor mannen en vrouwen, een kinderkamer, operatiekamer en kerkzaal.

Op 18 juni 1887, een half jaar na haar 70ste verjaardag, overleed Sara de Bronovo.

Bron: Huygens Ing

Meer over

Mysteries

adv.