Waarom heeft Den Haag netnummer 070?

Door Joyce Hoogland 8 april 2018

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Waarom hebben we twee grote treinstations? Of Waarom zijn groen en geel onze kleuren? Deze week: Waarom heeft Den Haag netnummer 070?

070 isn’t just a code. 070 is een identiteit. 070 is de naam van een tijdschrift, een weekblad en een winkel. Er zijn zelfs Hagenezen die 070 op hun lichaam hebben getatoeëerd. Misschien noem je Den Haag zelf ook wel eens 070. En dat terwijl je waarschijnlijk niet eens (meer) een vaste telefoon in je huis hebt staan!

Ingewikkeld

Tijdens onze zoektocht kwamen we allemaal ingewikkelde verhalen over telefonie tegen. Voor meer duidelijkheid hebben we contact gezocht met het COMM museum (Voorheen Museum voor communicatie). Anja Tollenaar, Conservator telecommunicatie van dat museum, kan ons kort en bondig uitleggen waar de netnummers vandaan komen: “In 1881 kwam de eerste telefoonaansluiting in Nederland. Daarna wilde natuurlijk steeds meer mensen een telefoon. Er was toen eigenlijk niks afgesproken over de telefoonnummers. Deze werden gewoon op volgorde gegeven”, zo legt Anja uit.

“Het was toen wel een andere tijd. Je kon niet zomaar iemand bellen. Je werd namelijk via de telefooncentrale doorverbonden. Als je dus tante Annie in Den Haag wilde bellen, zorgde de telefoniste daarvoor. De netnummers werden pas ingevoegd toen we automatisch interlokaal konden bellen. Dat was in de jaren ’20.”

Kengetal

Elke stad kreeg een kengetal toegekend. In Den Haag was dat eerst k1700 en later werd de K een 0. “De telefoonnummers werden dus steeds langer. Het kostte daardoor steeds meer tijd om dat nummer te draaien en zeker voor bedrijven kost tijd geld. Daar moest dus verandering in komen. De vijf netnummers werden afgekort naar drie cijfers.”

De netnummers werden aangepast en daarbij werd er gekeken naar de oude netnummers. Zo ging Amsterdam van 02900 naar 020 en Rotterdam van 01800 naar 010. Toen was er met Den Haag een probleem. Want ons nummer kon ook afgekort worden naar 010, maar de Rotterdammers waren eerder met de aanpassing. Er is toen een nieuwe regio gemaakt: regio 7 en zo hebben wij 070 gekregen. “Het heeft niks te maken met wie er eerst was. Je moet het meer zien als een code,” zegt Anja.

Wil je meer weten over communicatie? Ga dan eens naar het Comm Museum. In de meivakantie staat dat museum in teken van codes kraken.

COMM Museum

musea

Vandaag gesloten

Zeestraat 82, Den Haag

Bekijk meer:musea

Meer over

Mysteries

adv.