Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van der Kunstraat: prostituees konden hier hun klanten bedienen

Door Joyce Hoogland 25 mei 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Haagse straatnamen. En deze week is dat de Van der Kunstraat. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? [email protected].

De Van der Kunstraat is te vinden bij de Laakhavens. Deze straat wordt vaak verkeerd gespeld namelijk: KunSTstraat. Maar gaat het hier nu om een creatieve uiting of iets anders?

Van der Kun

De Van der Kunstraat in Den Haag is vernoemd naar Leopoldus Johannes van der Kun. Dus daarom is het Kun-straat en niet kunst 😉

Leopold was als ingenieur van Rijkswaterstaat betrokken bij grote projecten. Hij was onder andere de ontwerper van het voormalige Weesperpoortstation in Amsterdam en de Rhijnspoorweg Amsterdam-Arnhem. De ontwerper heeft zo’n 20 jaar in Den Haag gewoond.

Van der Kunstraat

Vanaf 1913 was er een 1ste, 2de én 3de Van der Kunstraat. Toen in 1995 de Megastores werd gebouwd, werden een deel van de 1ste en 3de straat samengevoegd en uiteindelijk zijn de 2de en 3de Van der Kunstraat opgeheven.

Leuk om te weten: aan de 1ste Van der Kunstraat stond de Haagsche Hopjes fabriek, ter hoogte van de hoofdingang van de Megastores.

Tippelzone

In 1983 werd de Waldorpstraat de eerste officiële tippelzone van Nederland. Tussen 23.00 en 06.00 uur mocht er getippeld worden tussen de Calandstraat en het Leeghwaterplein. Mannelijke en vrouwelijke prostituees haalden daar dus hun klanten op en konden die, op een speciaal daarvoor ingerichte afwerkplaats, in de Van der Kunstraat bedienen. De tippelzone werd in 2006 opgeheven.

Bon: denhaag.wiki, Haags gemeentearchief

Lees ook:

Hildebrandstraat, met links Revrouw Dorbeenhof. Foto Google

Deze straat in Spoorwijk is vernoemd naar een bijzondere mevrouw

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Mysterie: Daarom heet deze straat de Bierkade

Aan onder andere de Bierkade en Dunne Bierkade kun je in het voorjaar en de zomer heerlijk op een te...

Meer over

Mysteries

adv.