Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit gebeurde er in het witte huisje aan het Rijswijkseplein

Door Joyce Hoogland 21 september 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Haagse straatnamen. Met deze week het Rijswijkseplein. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? [email protected].

Het Rijswijkseplein is één van de drukste verkeerspleinen van Nederland. Het is vooral bekend van het liedje O o Den Haag: ‘… op het Rijswijkseplein een harinkie gaan happen’.

Rijswijk

Het Rijswijkseplein was vroeger helemaal geen onderdeel van Den Haag, het heette eerst de Haagweide. Toen hield Den Haag op aan het einde van het Zieken en de andere kant van de Hoefkade was al Rijswijk. De Rijswijkseweg was de belangrijkste toegangsweg vanuit Delft, in ieder geval voor mensen die niet over het water naar Den Haag gingen.

De Haagweide was dus een veldje tussen de Rijswijkseweg en de Trekvliet. Dit was eigendom van Den Haag en werd voor verschillende dingen gebruikt zoals een stortplaats van puin en aarde, ook werd het in de zomer verhuurd als weide voor bijvoorbeeld paarden. In 1827 werd het echt een plein zodat de rijtuigen vanaf de Rijswijkseweg makkelijker naar het Zieken konden rijden.

Betalen pannenkoek!

Wie vanaf de Rijswijkseweg over het Rijswijkseplein Den Haag binnenkwam moest invoerrecht ofwel accijns betalen. Dat gebeurde in het Wachtje aan het Rijswijkseplein. Het gebouw heeft een bijzondere stijl en dat komt waarschijnlijk doordat de architect Zeger Reijers tijdens zijn reizen door Rome en Parijs beïnvloed is door allerlei grote bouwwerken. Oja, hij is ook de ontwerper van het badhuis op Scheveningen, nu het Kurhaus.

Lees verder onder de foto

1933 Rijswijkseplein, het gebouwtje van de Koepokinenting wordt verbouwd tot Paviljoen. Foto ANP

Toen de belastingen waren afgeschaft kreeg het Wachtje een andere bestemming. Eind 1800 was er in Den Haag een epidemie van kinderpokken met veel dodelijke en gehandicapte slachtoffers. Het Nederlandse Rode kruis heeft vervolgens in het Wachtje een kantoor ingericht als vaccinatiebureau. Bijna een eeuw later werd het gebouw een lunchroom ‘Paviljoen het Wachtje’, en nu is het dus een advocatenkantoor.

Geschiedenis van Den Haag, Haags gemeentearchief

adv.