Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haagse Mysteries: De Waterreus

Door Martine Linnemeijer - Chambone 12 juni 2017

Op Scheveningen en in Den Haag heeft iedereen wel eens iets gehoord over de legende van Waterreus. Maar wie is toch die mysterieuze jongen die in de Scheveningse golven leefde en gered werd door het meisje Mooi? 

Een straatarme weduwe stuurde haar beeldschone dochter Mooi elke dag uit vissen om niet te verhongeren. Het meisje leerde tijdens haar vistochten een knappe jongen kennen die haar hij hielp bij de onmogelijke taak om op volle zee te vissen. Toen de hoeveelheid vis die de waterreus steeds in haar netten dreef de jaloezie van de andere dorpsgenoten opwekte, vertelde ze over haar bondgenoot in zee. Iedereen waarschuwde haar dat hij haar in zee zou sleuren, maar de liefde overwon en ze trouwden. Al hun nageslacht kreeg de naam Waterreus.

Strandrestaurant ‘De Waterreus’  – ter hoogte van de Scheveningse vuurtoren – dankt haar naam aan dit prachtige verhaal. Jarenlang stond het beeld van de waterreus op het dak van de strandtent. Maar helaas moest deze door nieuwe regels verwijderd worden. Na de verbouwing heeft het beeld een bijzondere plek gekregen in de wijnkelder. Via een glasplaat in de vloer kun je hem nu in het zand zien staan.


Meer over De Waterreus ontdekken?

De Waterreus strandtenten

Geopend09:00 - 01:00

Strandweg 3A, Scheveningen

Bekijk meer:strandtenten

Meer over

Mysteries

adv.