Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het mysterie van de man op de gele tram

Door Joyce Hoogland 26 november 2017

Eén van onze lezers kwam, deze week, met een interessant mysterie: ‘In de Witte de Withstraat, vlakbij de hoek van de Zoutmanstraat, hangt aan de gevel een kunstwerk. Een soort gaper, in 1910 stijl, op een tram. Wat is dit en wat is de oorsprong hiervan?’. Als echte speurneuzen gingen wij op onderzoek uit.

De gevelversiering, in de Witte de Withstraat, wordt ook wel de dwaas op de tram genoemd. Het lijkt net of de man een heuse dollemansrit maakt. Na enig speurwerk kwamen wij erachter dat het beeld, in 1989, ontworpen is door Aris Bakker. Het is een afbeelding van admiraal Witte Corneliszoon de With, niet te verwarren met Cornelis de Witt, de broer van Johan.

Witte Corneliszoon de With

Over deze zeeheld is niet veel geschreven. En wat er wel over hem geschreven werd was vaak niet positief. Zo verscheen in 1825 de, op zeventiende-eeuwse bronnen gebaseerde, biografie ‘Levensbeschrijving van Witte Corneliszoon de With’ van J.C. de Jonge. De vice-admiraal werd hierin vooral neergezet als een eerzuchtige, jaloerse, ruziezoekende en harde man. En in de publicaties die volgden werd dat beeld veelal overgenomen. Wil je meer weten over Witte Corneliszoon? Klik dan hier.

Tram

Waarom zit deze zeeheld, uit de zeventiende eeuw, op een gele tram? Heel simpel, tot 1963 reed lijn 5 door de Witte de Withstraat. Het was toen nog een erg drukke winkelstraat. Sommige mensen denken dat een tramrit, in dit kunstwerk, wordt vergeleken met de woeste zee. Dat klopt niet. Want deze kleine, gele tram had juist hele stabiele rijeigenschappen.

Bron: www.zeeheldennieuws.nl

Oproepje

Mysterie opgelost! Loop jij ook al tijden rond met een Haags mysterie dat echt opgelost moet worden?  Tip de redactie. Wie weet lossen we het voor je op.

Meer over

Mysteries

adv.