Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat gebeurde er vroeger in het Torentje van premier Rutte?

Door Alice van der Laan 8 september 2019

Het Torentje heeft een iconische status als de werkkamer van de minister-president. Het is hét symbool van het premierschap. Hoe luxe dat ook klinkt, het kamertje heeft niet altijd zo’n status gehad. Het Torentje is zelfs als gevangenis gebruikt.

Het Torentje is één van de oudste delen van het complex. In 1547 liet keizer Karel V de bekende wenteltrap en ‘appel’ in de torenspits bouwen. Een minister-president kenden we in deze tijd nog niet. Waarschijnlijk deed het Torentje toen dienst als woning.

Wijnkelder en gevangenis

In de 17e eeuw nam de kamerbewaarder van de Raad van State en zijn familie hun intrek in het complex. Het Torentje werd gebruikt als opslagplaats, wijnkelder en enkele malen als gevangenis. Of er bekende criminelen vast hebben gezeten in het Torentje is niet bekend.

Het Torentje kreeg pas weer een belangrijke functie toen in 1849 de minister van Binnenlandse Zaken Thorbecke zijn intrek in het Torentje kwam. Een minister-president bestond nog steeds niet en de minister van Binnenlandse Zaken nam meestal de taak van kabinetsleider op zich.

Thorbecke heeft zo dus onbewust een nieuwe politieke traditie in het leven geroepen. Om hem te eren heet het kleine vergaderzaaltje in het Torentje ‘het Thorbeckezaaltje.’

Bron: Het Haagse Binnenhof. Acht eeuwen centrum van de macht.

Lees ook:

Mysterie opgelost: De Hofvijver-schilpad bestaat echt en wij hebben hem/haar gespot (video)

Den Haag staat niet alleen bekend om de leuke winkels, restaurants en het Binnenhof, maar ook om de ...

Mysterie: was de Hofvijver vroeger een meer?

Wij vroegen het ons al een tijdje af: hoe is de Hofvijver ontstaan? Was het een slotgracht? Was het ...

adv.