Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat doen die zwermen kauwtjes rond schemertijd boven de Haagse hemel?

Door Lizette Bremer 19 januari 2020

Oorverdovend, het gekrijs van de zwermen kauwen die vooral rond schemertijd rondom hoge bomen vliegen, zoals bij het Korte Voorhout in Den Haag. Het heeft ook iets mystieks, vinden wij. Zit er misschien een betekenis achter? Ze zeggen tenslotte dat kauwen (oké, eigenlijk kraaien, maar ze lijken wel erg op elkaar) symbool staan voor de dood…

Als je de film Birds van regisseur Hitchcock kent, kun je wel eens de rillingen krijgen als die zwermen zwarte kauwen boven je hoofd vliegen en krijsen. In die film waren de vogels namelijk kwaadaardig en wilden ze de mensen uitroeien. Of, dat kan natuurlijk ook, je vindt het wel een fijn geluid en hoort dat liever dat langs scheurende scooters en auto’s;)

Luide pubers

Eerst maar eens kijken waarom we de kauwtjes rond deze tijd zoveel horen. Volgens de Vogelbescherming komt het hierdoor: de jonkies worden rond juni en augustus geboren. In de winter bereiken ze dus hun puberteit. En herinner je jouw eigen puberteit nog? Vast wel;)

Rond deze tijd beginnen de kauwen dus paartjes te vormen. En dat gaat gepaard met heel veel lawaai (jij was vast ook wel eens luidruchtig in je tienerjaren toch?), vooral in hoge bomen. In het eerste half jaar wisselen ze af en toe nog van partner, maar daarna zijn ze ‘verloofd’ en blijven ze, heel romantisch, hun hele leven bij elkaar. Ze zijn dan ook de hele dag samen, en een stuk stiller. Is het bij jou ook zo gegaan? Vast niet;)

Oost-Europa

Het kauwtje wordt vaak verward met de zwarte kraai, die eigenlijk niet eens zo vaak voorkomt. Qua uiterlijk lijkt hij er zeker op, alleen dan wat kleiner. Een groot deel van de kauwen die je in de winter ziet, komt trouwens voor een deel uit Oost-Europa. Zij overwinteren hier. Want, in Oost-Europa is het in de winter nog wél heel erg koud…

Bron: Vogelbescherming

Lees ook:

Mysterie: nasi rames komt uit Den Haag! Maar waarom?

Wist jij dat nasi rames, die heerlijke Indische mini rijsttafel, uit Den Haag komt? Wij in elk geval...

Mysterie: Daarom gebruiken we de term ‘Haags bakkie’

Niets Haagser dan een Haags bakkie, toch? Maar waarom eigenlijk? Wij zochten eens voor je uit waaróm...

Hee! Het lijkt erop dat Chantal Janzen gaat werken in het Haga Ziekenhuis

Hee, wat is dat nou. Donderdag verscheen plots een berichtje op de Facebookpagina van het Haga Zieke...

adv.