Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom heeft Den Haag geen stadsmuren?

Door Lizette Bremer 1 december 2019

Ooit zou Den Haag versterkt worden met stadsmuren. In 1530 kreeg onze stad hier van de Staten van Holland toestemming voor, maar het is uiteindelijk nooit gebeurd. Waarom eigenlijk niet?

Den Haag is geen dorp maar ook geen stad, dat was al langer bekend.  Maar waarom zijn de plannen om stadsmuren te bouwen in de 16e eeuw nooit doorgegaan terwijl er wel geld beschikbaar voor was gesteld door de Staten van Holland (wat vroeger de gemeente was)?

Boeven

De Hagenezen wilden rond 1530 meer veiligheid voor de stad, die kwetsbaar was voor boeven en plunderaars. Ze zamelden daarom geld in voor stadsmuren en kregen dit ook van de Staten van Holland. Maar de burgervaders (in die tijd waren er meerdere burgemeesters) hadden een stiekem plan: het geld kwam goed van pas voor de bouw van een stadhuis.

Oude Stadhuis

Een dorpshuis stond er al, maar de burgemeesters wilden iets écht moois. De stadsmuren zijn er nooit gekomen: wel werd van het verzamelde geld ons mooie Oude Stadhuis op de Dagelijkse Groenmarkt gebouwd. In 1565 was het Stedehuys klaar, wat later het Oude Stadhuis zou heten.

Kiesrecht

Vanaf die tijd werden hier  misdadigers veroordeeld, aktes getekend en besluiten voor de stad genomen. Op het bordes werd in 1917 het kiesrecht afgekondigd, en Koning Willem Alexander gaf hier de geboorte van de drie prinsesjes aan. En toegegeven, een mooi monument is het wel geworden.

Bronnen: Haags Gemeentearchief en de gemeente Den Haag

Lees ook:

Mysterie: Daarom heet deze straat Jan Evertstraat

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Mysterie opgelost: dit is waarom er overal in Den Haag zwarte kabels over de weg liggen

Is het je al opgevallen dat je de laatste paar weken wel erg vaak over zwarte kabels heen rijdt in D...

Mysterie: Daarom heet deze straat De La Reyweg

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

adv.