Mysterie opgelost: wat is dat toch voor vreemde telefooncel?!

Door Joyce Hoogland 24 maart 2019

Is het je wel eens opgevallen dat om de hoek bij het Gemeentemuseum een vreemde telefooncel staat met daarin een buste. Waarom staat dat daar en vooral wat moet het voorstellen? Wij gingen op onderzoek uit.

Ten eerste gaat het hier niet om een telefooncel, maar om een alarmcel. De alarm-brand-politiecel werden vanaf 1925 gebruikt om de politie snel te alarmeren.

Kunst

In de alarmcel staat een buste van Joseph Stalin op een sokkel met rood fluweel. Naast hem staat een lampje en voor hem ligt een vis. Dit kunstwerk stond in de jaren ’80 in de Geleenstraat. Daar werd het meerdere keren beschadigd en daarom is het in 2002 verhuisd naar de huidige locatie.

Dit kunstwerk van de sovjet-dictator werd gemaakt door de Russische kunstenaars Vitaly Komar en Aleksander Melamid in opdracht van de gemeente Den Haag. Het duo stond bekend om anti-communistische ideeën. Het rode doek en het schemerlampje geven het interieur van de kamer van een prostituee weer en de dode vis is een haring. Stalin was daar gek op.

Het werk is bedoeld als ironisch commentaar op het communisme. De dictator, man van staal en vrouwenliefhebber, is hier gevangen gezet in zijn beperkte wereldje. Niet iedereen is blij met dit beeld. Ondanks dat het kritiek moet zijn op het communisme vinden sommigen dat Stalin, een persoon die miljoenen mensen heeft laten vermoorden, geen beeld verdient.

Meer over

Mysteries

adv.