Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom er overal in Den Haag zwarte kabels over de weg liggen

Door Allan Vos 17 november 2019

Is het je al opgevallen dat je de laatste paar weken wel erg vaak over zwarte kabels heen rijdt in Den Haag? Ze liggen per twee over de weg en zijn ietsje dunner dan een tuinslang. Wij zochten uit waar die kabels voor dienen. 

Zelf rijden we al dagen over de zwarte kabels op de Javastraat. Maar op meer plekken in Den Haag zijn ze te vinden, bijvoorbeeld rond de Leyweg. De kabels zitten altijd vast aan het asfalt.

Verkeerssituatie in beeld

Als je deze kabels ziet, betekent het dat de gemeente of provincie het verkeer in kaart wil brengen. Het aantal voertuigen dat over de kabels rijdt, wordt geteld. Zo kan er gemeten worden hoe intensief het verkeer op een bepaalde weg is.

Maar waarom liggen er dan twee kabels? Dat is zodat dan gemeten wordt van welke kant het verkeer komt. De kabel die als eerste overreden wordt door een auto of fiets, is immers de kant waarvandaan de auto of fiets komt.

Er wordt nog meer gemeten

Naast de verkeersintensiteit kan er meer gemeten worden met de kabels. Bijvoorbeeld hoe zwaar het verkeer is dat over de kabels rijdt (vrachtverkeer is zwaarder) en de rijsnelheden.

Dit doet de gemeente met de resultaten

Al die gegevens worden in kaart gebracht om een actueel beeld te hebben van een verkeerssituatie. De gemeente kan op basis hiervan veranderingen doorvoeren, bijvoorbeeld als het in een straat op bepaalde tijdstippen te druk is.

Of als er grote veranderingen op komst zijn, moet van tevoren duidelijk zijn of het niet al te druk is op een bepaalde weg. Ook kunnen verkeersbesluiten door de gegevens van de kabels geëvalueerd worden.

Lees ook:

Mysterie: Hier wordt de politieke verslaggeving van RTL Nieuws opgenomen

Als je 's avonds naar RTL Nieuws kijkt dan komt Den Haag vaak voorbij. Waarbij wij het meeste worden...

Mysterie: Daarom heet deze straat Kneuterdijk

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

MAG DAT: Eikels, kastanjes of hout sprokkelen in Den Haag

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.