Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: Dit is het hondje bij het standbeeld van Willem van Oranje op het Plein

Door Tommy Sedubun 21 maart 2020

Iedereen die op het Plein is geweest, heeft het standbeeld van Willem van Oranje weleens gezien. Maar is de hond, die bij het standbeeld staat, je ook al opgevallen? Wij zochten voor je uit wie deze trouwe viervoeter is.

Het hondje heette Pompey en was de beste (dierlijke) vriend van Willem van Oranje. Er gaan mooie verhalen over het kooikerhondje rond. Het beestje heeft, volgens een van de verhalen, een heldendaad verricht door het leven van de stichter van het Nederlands Koninkrijk te redden.

Gered

Pompey reisde overal met zijn baasje mee naartoe. Ook tijdens een van de gevechtscampagnes van Willem. Tijdens een van deze campagnes in Hermigny (Frankrijk) in 1572 lag Willem te slapen, toen er een groep Spaanse overvallers naar de legertent van Willem en Pompey slopen om hem te vermoorden.

Pompey had de moordenaars op tijd door en begon te blaffen en zijn baasje te krabben. Hij werd er niet wakker van, dus besloot het hondje op het gezicht van de prins te springen. Daardoor werd Willem wel wakker en kon alsnog ontsnappen aan de moordenaars. Geweldig toch?

Mopshond

Niet alle verhalen gaan echter over een kooikerhond die de prins zou hebben gered. Pompey zou volgens berichten namelijk een mopshond zijn geweest die de heldendaad heeft verricht. Die hondjes waren in die tijd weliswaar erg populair, maar zowel in de Nieuwe Kerk in Delft en op het beeld op het Plein zie je duidelijk een ander ras hond dan de mopshond.

Verdriet

Helaas is er ook een erg triest verhaal van Pompey bekend. Een aantal jaar later werd Willem van Oranje alsnog vermoord in Delft. Pompey at en dronk niet meer van verdriet en stierf drie dagen na de dood van zijn baasje (ahh). Omdat de twee zo hecht waren werd het hondje, samen met Willem van Oranje, begraven in Delft.

Als deze verhalen kloppen, dan verdient het hondje zeker een plek bij het standbeeld. Zeg nou eerlijk wie wil er niet zo’n trouwe vriend als huisdier?

Bronnen: deoranjes.nl, indebuurt Delft, kooikerhulphondje.nl

Lees meer:

Wist je dat: Willem van Oranje op ’t Plein keek eerst de andere kant op

Als Hagenaar hebben we vast allemaal wel eens een drankje gedaan op het Plein. En als je het Plein o...

Haags mysterie: dit betekent het als je een tiewrap aan je fiets vindt

Misschien heb je het nog nooit gezien, maar let er eens op: veel fietsen in Den Haag worden voorzien...

Interessant! Daarom heet deze Haagse straat Alexine Tinnepad

Den Haag heeft prachtige straatnamen, maar regelmatig stellen we onszelf de vraag: waaróm? Graag ont...

adv.