Opgelost: zes leuke Scheveningse mysteries
Waarom zeggen we ‘op’ Scheveningen, waar komen de gekleurde palen onder de Pier vandaan en wie is de ‘Mosselman’? Nieuwsgierig…
Carnaval, is dat dat ene feest waar mensen verkleed gaan? Alle gekheid op een stokje: natuurlijk weten we wel wat carnaval is en we weten ook heel goed dat dit in Den Haag niet wordt gevierd. Waarom eigenlijk niet? Hoe komt het dat sommige steden op zijn kop staan terwijl het in andere steden angstvallig stil is? Wij zochten het uit:
Carnaval is een katholiek feest en wordt al eeuwen in ons land gevierd. In de 16e eeuw ontstond door de reformatie echter een tweedeling in ons land, wat ook gevolgen had voor carnavalsvierders.
Even terug naar de basis: carnaval is van oorsprong dus een religieus feest. Voordat de Vastentijd – ter voorbereiding op Pasen – ingaat, wordt nog even flink feest gevierd. De katholieke kerk was tot aan de 16e eeuw een volkskerk en carnaval werd in heel het land gevierd. Tot de reformatie.
Met de komst van de protestanten raakte het land verdeeld. Brabant en Limburg bleven in katholieke handen, maar veel steden boven de rivieren stapten over naar deze nieuwe religieuze stroming. Dit is waar wij antwoord krijgen op onze vraag. De protestante kerk moest namelijk niets weten van carnaval en maakte al snel een eind aan dit volksfeest. En waar woonde deze mensen? Juist, veelal boven de rivieren.
Het is dus de katholieke achtergrond die ervoor zorgt dat vooral in Brabant en Limburg nog actief carnaval wordt gevierd. In het noorden zijn overigens ook steden en dorpen die voor dit feestje te porren zijn, maar wel een stuk minder.
In onze gids
Nu geopend
Populaire rubrieken