Mysterie: Hier komen de Haagse bloembakken vandaan

Door Joyce Hoogland 21 april 2019

Je hebt ze vast al langs de Hofvijver zien staan: bakken vol met tulpen en andere kleurrijke bloemen. Elk voorjaar worden die daar, en op andere plekken in Den Haag, geplaatst. Vooral toeristen maken veel gebruik van deze fleurigheid, we zien op social media namelijk de mooiste foto’s voorbij komen. Maar waar komen die bakken eigenlijk vandaan?

Een groen en kleurrijk centrum is altijd fijn, maar voor vaste bomen en planten is hier weinig ruimte, de bloembakken bieden dan een uitkomst. Verder zijn er hanging baskets voor de smalle straatjes in het Hofkwartier en de grachten worden versierd met brugbakken. Per seizoen zitten er andere bloemen in.

Keukenhof

Michel Peyrer werkt bij het Groencentrum aan de Kwekerijweg, hét distributiecentrum voor alle groenmaterialen in de stad. “Wij voorzien de stad van alle bloembakken die je daar tegenkomt. Afgelopen winter hadden we de ‘heidebakken’ staan. Die zijn nu vervangen door de zogenaamde ‘bloembollenbakken’”, vertelt Michel in een artikel van Het Haagse Groen.

“Daar wordt ieder jaar veel aandacht aan besteed. Het is een mengsel van bollen die bedacht zijn door de mensen die ook de Keukenhof vormgeven. De grond is specifiek toegespitst op de bolletjes, net zoals in de Keukenhof. In de bakken zitten narcissen, twee soorten tulpen, anemonen en fritularia’s. We hebben ook Paasbakken met allemaal gele bloeisels en oranje bakken, met oranje narcissen en tulpen die met Koningsdag volop in bloei staan”

In totaal worden 63 bloembakken, gespreid door het het centrum van Den Haag geplaatst. In dit filmpje zie je hoe 15 bakken op het Tournooiveld komen:

Bron: Het Haagse Groen

Meer over

Mysteries

adv.