Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Heet dit water nou de Conradkade of Suezkade?

Door Allan Vos 8 november 2020

Midden in Den Haag vinden we de Electriciteitsfabriek. De fabriek ligt aan een water waar de linkerzijde Suezkade en de rechterkant de Conradkade heet. Maar hoe heet dat kanaal ertussen dan? Wij zochten het uit.

Toen we over een van de kades liepen vroegen we het ons ineens af: Heet het water nou ook Conradkade of Suezkade? Ons onderzoek begint bij een kaart van de stad en op Google Maps: op beide geen naam te bekennen.

Kanaal

Maar met een beetje meer ons best doen, zijn we toch bij het juiste antwoord gekomen. Het water heet namelijk het Verversingskanaal. En de naam doet het al vermoeden: het kanaal zorgt voor de verversing van het water. Pas in 2016 is dit de officiële naam geworden, want voor die tijd werd het ook wel het Afvoerkanaal genoemd.

Stank

Het kanaal werd al in 1888 aangelegd om vervuild water uit de Haagse grachten af te voeren via Scheveningen en de haven de Noordzee in. In die tijd was dat hard nodig want het water stond stil waardoor het flink kon stinken in de stad.

Chris Schram van De Willemsvaart vaart dagelijks met zijn boot door het kanaal en vindt beide namen goed. “Afvoerkanaal of Verversingskanaal, het klopt allebei. Wist je trouwens dat de gevelrij langs tram 11 (achterkanten) ‘Stankwal’ werd genoemd vanwege de lucht die van het kanaal afkwam (niet best). En bij Delfselaan kun je de originele kademuur nog zien staan”.

Zo, weer een weetje over Den Haag waar je tijdens het kanoën langs de Conrad- en Suezkade slim(mer) door lijkt 😉

Bronnen: Wikipedia en Hoogheemraadschap Delfland


Meer over De Willemsvaart ontdekken?

De Willemsvaart vrijetijd en uitgaan

De la Reyweg 202, Den Haag

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

Lees ook:

Mysterie: Daarom heet deze hal de Fokker Terminal

Over twee weken begint op NPO1 de serie  Vliegende Hollanders  over onder anderen vliegtuigbouwer An...

Mysterie: dit is waarom sommige Haagse huizen geblurd zijn op Street View

Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Street View. Hartstikke leuk,...

Meer over

Mysteries

adv.