Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Daarom heet deze hal de Fokker Terminal

Door Joyce Hoogland 18 oktober 2020

Over twee weken begint op NPO1 de serie  Vliegende Hollanders  over onder anderen vliegtuigbouwer Anthony Fokker. In Den Haag, aan de Binckhorst, staat de Fokker Terminal. Heeft die vliegende Hollander daar zijn vliegtuigen gebouwd? Is daar een vliegveld geweest? Wij zoeken het uit.

De Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan is een evenementen- en congrescentrum. Regelmatig zijn er beurzen en samenkomsten van bedrijven.

Anthony Fokker en Den Haag

Anthony Fokker is geboren op Java en heeft onder andere in Haarlem gewoond en in 1910 ontwierp hij zijn eerste propellervliegtuig die hij zelf testte door een rondje om de  Grote of Sint-Bavokerk te vliegen. Mooi verhaal, maar in zijn biografie komt Den Haag niet voor. Toch is hier een gebouw naar hem vernoemd.

Luchtvaartschool

Eind jaren ’50 ging het beter met de economie en gingen meer mensen op vakantie met het vliegtuig. Schiphol groeide flink, net als de hele vliegtuigindustrie. De vraag naar vakbekwame mensen trok dus ook aan en dat betekende dat er meer mensen studies in die richting wilden volgen.

Op Scheveningen was toen de Luchtvaart Nijverheidsschool en die werd door al die nieuwe studenten eigenlijk te klein. Op de Binckhorst kwam een nieuw schoolgebouw voor luchtvaarttechniek en met de eerste verhuizing gingen daar 300 studenten naartoe.

Anthony Fokker aircraft technique school
Anthony Fokker aircraft technique school

Zoals je kunt bedenken heeft een luchtvaartschool een speciaal gebouw nodig. Het nieuwe gebouw was de 9 meter hoge hangar van 1200 vierkante meter en daaromheen waren de leslokalen te vinden. In de grote hal konden de leerlingen lekker sleutelen aan de vliegtuigen.

Hangar, Anthony Fokker aircraft technique school

In 1966 kreeg deze bijzondere school de naam Anthony Fokker School of wel AFS. De firma Fokker had namelijk de school gesponsord.

Weg leerlingen

Ook dit gebouw werd te krap en in 1985 is het verder uitgebreid. De hangar werd 2000 vierkante meter groot en er kwamen theorielokalen bij. Die groei bleef maar doorzetten en uiteindelijk kwam er een grotere school in Hoofddorp waarnaar in 1994 alle leerlingen verhuisden. Daarmee verdween de naam Anthony Fokker School en werd het: Het Nederlands luchtvaartcollege.

Sinds 2008 wordt de terminal gebruikt voor onder andere beurzen en evenementen. Een jaar later werd de boel verbouwd en kreeg het de naam Fokker Terminal.

Lees ook:

Standbeeld: daarom kijkt deze Haagse grootheid voor altijd omhoog

Zoveel prachtige standbeelden in Den Haag, waar we vaak gewoon voorbijlopen. Zonde! Want wie zijn de...

Mysterie opgelost: Dit betekent dat beeld aan de gevel van café Fiddler in Den Haag

Aan de gevel van de Engelse pub Fiddler zien we een zwart beeld van een persoon met een schaar. Prec...

Deze nieuwbouwwoningen komen er op de Binckhorst

Er worden gretig woningen gebouwd in de Binckhorst: en de inschrijvingen stromen binnen. Het wordt d...

Meer over

Mysteries

adv.