Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Daarom heet deze straat Laan van Meerdervoort

Door Joram Niese 9 november 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Haagse straatnamen. Met deze week Laan van Meerdervoort. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? [email protected].

De langste laan van Den Haag kennen we allemaal. Niet zo gek ook, de 6 kilometer lange laan loopt vanaf het centrum helemaal naar Kijkduin. Dit maakt ook dat Laan van Meerdervoort de langste laan van Nederland is! Maar, waar komt die naam nou vandaan?

Meerdervoort

Volgens het Haags Gemeentearchief was Meerdervoort de naam van een boerderij die ooit lag op de plek waar nu flatgebouw Oldenhove (Laan van Meerdervoort 52) staat. Het laantje is ontstaan doordat de eigenaar van de hofstede (boerderij) Meerdervoort een pad aan liet leggen vanaf zijn huis naar de Veenlaan.

Dit laantje gold ook als de denkbeeldige scheidslijn tussen Hagenaars en Hagenezen. Hagenaars woonden namelijk op zandgrond en Hagenezen op veengrond.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hofstede Meerdervoort vanuit het Zuiden. Beeld: Haags gemeentearchief

De plek waar de hofstede stond was heel lang geleden al belangrijk voor de bewoners van Den Haag en Scheveningen. Wanneer je vanaf Scheveningen naar Den Haag trok via de Scheveningseweg moest je tol betalen. Maar als je via de duinen over het laantje bij de hofstede Meerdervoort liep hoefde je niks te betalen. Voor veel mensen was dit laantje dus gunstig.

Duinweggetjes

Er waren meer zandweggetjes die door de duinen van en naar Meerdervoort liepen. Via de verschillende duinweggetjes kon je niet alleen naar het centrum van Den Haag of naar Scheveningen lopen, maar je kon zo ook andere boerderijen bereiken. De bekendste hofsteden waar de duinpaden naartoe liepen waren Valkenbosch, Meer en Bosch en Hanenburg. Het is niet voor niets dat de Laan van Meerdervoort nog altijd langs al die plekken loopt. 😉

Bron: Laan van Meerdervoort, Liza van Kuik,  Jolly van der Velde en Margot Berends, uitg. Nieuwe Haagse

Lees ook:

Mysterie: Hier wordt de politieke verslaggeving van RTL Nieuws opgenomen

Als je 's avonds naar RTL Nieuws kijkt dan komt Den Haag vaak voorbij. Waarbij wij het meeste worden...

Mysterie: Daarom heet deze straat Kneuterdijk

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Mysterie: Het huis van Satan staat in Den Haag

Het is alweer oktober en dat is bij ons spookmaand. Omdat we eind van deze maand Halloween vieren, v...

adv.