Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Daarom heet deze straat De La Reyweg

Door Joram Niese 16 november 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Haagse straatnamen. Met deze week De La Reyweg. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? [email protected].

Als de naam Transvaal een belletje doet rinkelen dan doet cultuurrijk en divers dat zeker ook! De La Reyweg is één van de langste wegen die dwars door deze wijk loopt, maar waar komt de naam eigenlijk vandaan?

De La Rey

Voor de mensen die gek zijn op geschiedenis: De straten in Transvaal zijn vernoemd naar belangrijke militairen in de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlogen en naar verschillende dorpen en steden in Zuid-Afrika.

Jacobus Hercules de la Rey was een Boerengeneraal tijdens de Boerenoorlogen in Zuid-Afrika. Deze oorlogen tussen de Engelse kolonisten en de Afrikaners (ook wel Boeren genoemd) werden gevoerd tussen 1880-1881 en 1899-1902 en waren een reactie van de Afrikaners tegen het uitbreiden van Britse controle in Zuid-Afrika.

Transvaal

In 1907 werd De La Rey lid van het Transvaalse Parlement, later werd hij lid van de Zuid-Afrikaanse Senaat. Hij bemiddelde tussen de Britten en Boeren en probeerde de twee bevolkingsgroepen te verenigen. Toen Groot-Brittannië en Duitsland elkaar in 1914 de oorlog verklaarden werden de Boeren opgeroepen om Duitse kolonies binnen te vallen.

J.H. de la Rey, boerengeneraal | Haags gemeentearchief

Dood

De la Rey werd op 15 september 1914 vermoord. Hij reed samen met enkele andere belangrijke Afrikaanse politici langs een wegblokkade die was opgezet door criminelen. Toen zij weigerden te stoppen werd hun auto beschoten waarbij De la Rey overleed.

Vereren

Maar waarom worden Afrikaners zoals De la Rey in Nederland vereerd met straatnamen? Nou, dat komt doordat de Afrikaners veelal roots hebben in Nederland. Kaap de Goede Hoop (Kaapstad) was ooit een V.O.C.-tussenstop. Toen de Engelsen hun macht uitbreidden en de Boerenoorlogen gevochten werden kwam er veel steun vanuit Nederland.

Sommige Boeren (waaronder De La Rey dus) werden destijds door de Nederlanders als helden gezien, vandaar dat in Den Haag deze straatnaam en wijk naar de Zuid-Afrikaanse geschiedenis vernoemd zijn. De verering en vriendschappen tussen de Nederlanders en Zuid-Afrikanen verwaterden echter tijdens de jaren van de Zuid-Afrikaanse Apartheid. De straten bleven wel hetzelfde heten.

Lees ook

Fotoserie: Schilderswijk en Stationsbuurt in de jaren ’80 en ’90

De Schilderswijk en Stationsbuurt zijn levendige en kleurrijke wijken in Den Haag. In de jaren '80 e...

Mysterie: Daarom heet deze straat Laan van Meerdervoort

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Mysterie: Daarom heet deze straat Kneuterdijk

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

adv.